De AOb-prijs gaat elk jaar op Valentijnsdag naar een academicus die zich op een bijzondere wijze heeft ingezet.
De AOb-prijs gaat elk jaar op Valentijnsdag naar een academicus die zich op een bijzondere wijze heeft ingezet.

beeld: Pixabay

Nicole van Os wint AcademieKus

De AcademieKus is dit jaar gewonnen door Nicole van Os, studiecoördinator aan de Universiteit Leiden. Zij pleit en zorgt voor vaste contracten voor zzp-docenten. “Deze specifieke groep valt buiten de cao en is kwetsbaar. Daar moeten we voor strijden”, vindt Van Os.

De AOb-prijs gaat elk jaar op Valentijnsdag naar een academicus die zich op een bijzondere wijze heeft ingezet. Deze keer werkte de AOb samen met de actiegroepen Casual Academy en 0.7. De focus lag op betere arbeidsomstandigheden in het wetenschappelijk onderwijs. Anders dan andere jaren bepaalde loting wie de winnaar was.

AOb-hoofdbestuurder Marijtje Jongsma draaide in een live zoom-festiviteit aan een rad van fortuin met daarop de namen van alle vijf de genomineerden. De loting is een serieuze knipoog naar de manier waarop wetenschappers steeds weer moeten meedoen aan een prijswinnende subsidieslag om onderzoek te kunnen financieren.

Kwetsbaar

Winnares van de loterij, studiecoördinator Nicole van Os van de faculteit geesteswetenschappen, is voorzitter van het Lokaal Overleg in Leiden, waar ze zich sterk maakt voor vaste arbeidscontracten. Ze vindt het niet goed dat docent-zzp’ers worden ingeschakeld in het regulier onderwijs. “Deze groep valt buiten de cao en is kwetsbaar.” Ze bracht de omvang van het probleem bij het Academisch Taalcentrum van Universiteit Leiden in kaart en wist het tij daar te keren.

Ik vertrek

Andere genomineerden waren onder meer Stef Dingemans en Sanne Frequin. Zij startten de podcast ‘Ik vertrek’ om aandacht te vragen voor de grote groep wetenschapsnomaden die van universiteit naar universiteit trekt zonder uitzicht op een vaste aanstelling. Paula Fikkert, hoogleraar taalverwerving en fonologie van de Radboud Universiteit Nijmegen, was genomineerd voor haar inzet om tijdelijke contracten zoveel mogelijk te vermijden. Tijdens de prijsuitreiking zegt zij te zullen blijven strijden voor deze groep wetenschappers.

Normale baan

Advocaat Twan Kersten was genomineerd voor de rechtszaak die hij aanspande waarin een universitair docent een dubieuze verlenging van zijn tijdelijke aanstelling aanvocht. Erwin van der Krabben en Arnoud Lagendijk kregen hun nominatie voor het oprichten van CentUR om postdocs een normale baan te kunnen bieden, dat wil zeggen: vast, mét perspectief en reële arbeidsvoorwaarden. Vorig jaar won Ingrid Robeyns de prijs voor haar inzet voor de verlaging van de werkdruk in de academische wereld.

Lees hier meer over de AcademieKus

Meer nieuws