De middelen voor wetenschappers die door corona in de problemen raakten heeft minister Ingrid van Engelshoven niet o ode plank liggen. Beeld Pixabay.
De middelen voor wetenschappers die door corona in de problemen raakten heeft minister Ingrid van Engelshoven niet o ode plank liggen. Beeld Pixabay.

Minister wil extra geld voor vertraagde wetenschappers

Minister Ingrid van Engelshoven vraagt wetenschapsfinancier NWO om 20 miljoen euro uit te trekken voor onderzoekers met ‘corona-vertraging’. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

In de Kamerbrief stelt de minister dat ze zelf het geld helaas niet op de plank heeft liggen, maar ze vindt wel dat er iets moet gebeuren. Daarom vraagt ze NWO om 20 miljoen euro uit te trekken voor onderzoekers met een tijdelijk contract die door de coronacrisis vertraging hebben opgelopen. Het geld wordt in mindering gebracht op de bijdrage van NWO aan de Nationale Wetenschapsagenda, een programma met als doelstelling wetenschap en de maatschappij beter te verbinden.

Cao

In onderhandelingen voor de jongste cao voor het wetenschappelijk onderwijs, waarbij ook de AOb betrokken was, is 0,45 procent van de beschikbare loonruimte gereserveerd voor wetenschappers met een tijdelijk contract die door de coronacrisis in de problemen zijn geraakt. ‘De eerste tientallen contractverlengingen zijn hieruit gerealiseerd’, schrijft de minister in haar Kamerbrief. Ze vraagt de universiteiten nadrukkelijk om vertraagde postdocs desnoods een ‘vast’ contract aan te bieden. Dat kan eventueel ontbonden worden zodra het onderzoeksproject is afgerond.

Nieuwe afspraken

De coronacrisis maakt volgens Van Engelshoven opnieuw duidelijk dat er te veel tijdelijke contracten zijn in de wetenschap. Daarom wil ze nieuwe afspraken maken met de instellingen. ‘Het feit dat de ene universiteit veel minder tijdelijke contracten heeft dan de andere, laat zien dat er ook binnen de huidige middelen mogelijkheden tot verbetering zijn.’ De minister beseft dat de universiteiten in deze crisis een financiële terugval kunnen verwachten. Ze houdt de komende tijd de vinger aan de pols, belooft ze.

Meer nieuws