Haal het geld voor de lerarenbeurs bijvoorbeeld uit het potje voor volgend jaar, opperen D66 en CDA.
Haal het geld voor de lerarenbeurs bijvoorbeeld uit het potje voor volgend jaar, opperen D66 en CDA.

beeld: XF&M

Minister neemt ‘ongemak’ over lerarenbeurs niet weg

Geef afgewezen leraren alsnog hun lerarenbeurs, zeggen D66 en CDA tegen het kabinet. Maar Onderwijsminister Arie Slob kan het ‘ongemak’ echt niet wegnemen, herhaalde hij gisteren.

Maar liefst 2400 leraren kregen nul op het rekest toen ze een lerarenbeurs aanvroegen. Het geld was op en dat had nooit mogen gebeuren. De Tweede Kamer is pas geïnformeerd toen het te laat was.

Dus vragen D66 en CDA of het kabinet het probleem nog deze maand kan oplossen. Haal het geld bijvoorbeeld uit het potje voor volgend jaar, opperen de twee regeringspartijen. Dan ontstaat er volgend jaar opnieuw een probleem, reageerde SP-Kamerlid Peter Kwint. Want dan is het potje al leeg voordat leraren gaan aanvragen.

Snelle oplossing

Het is maar een suggestie voor een snelle oplossing, antwoordde indiener Paul van Meenen van D66. Zo ontstaat er inderdaad een gat in de begroting voor volgend jaar, maar dat is van later zorg. Er is nog genoeg tijd om dat (nieuwe) probleem aan te pakken. Als de minister een andere oplossing weet, is het ook goed.

‘U weet dat wij alles ondersteboven gekeerd hebben’

Minister Slob onderstreepte nog even dat hij de antwoorden ook namens minister Ingrid van Engelshoven gaf. “U weet dat wij alles ondersteboven gekeerd hebben om te kijken of we iets konden doen aan het ongemak rond dit onderwerp, dat ook bij ons te voelen was”, zei hij.

75 zetels

Maar intussen hebben ook GroenLinks, SP en PvdA de motie ondertekend. De vijf partijen zijn samen goed voor 75 zetels, dus er hoeft maar één kleine fractie mee te stemmen of de motie heeft een meerderheid. Donderdag stemt de Tweede Kamer erover. De minister kan de motie naast zich neerleggen.

Meer lezen

Meer nieuws