Onderwijsminister Arie Slob stond eind juni de media en gedupeerde vmbo'ers te woord bij het examendebacle van VMBO Maastricht.
Onderwijsminister Arie Slob stond eind juni de media en gedupeerde vmbo'ers te woord bij het examendebacle van VMBO Maastricht.

Beeld: Rijksoverheid

LVO keert schadevergoeding uit aan examenleerlingen

Ruim honderd examenleerlingen die vorige zomer de dupe waren van het eindexamendebacle bij VMBO Maastricht, onderdeel van schoolbestuur Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO), krijgen een schadevergoeding van de school. Het gaat om een vergoeding van duizend euro per persoon.

Dat bevestigt advocaat Wouter Geertsen die 113 scholieren bijstond. Daarnaast ontvangen acht leerlingen met een rechtsbijstandverzekering bij Arag de vergoeding. Alleen deze scholieren die er samen met het advocatenkantoor en de rechtsbijstandverzekering werk van maakten, krijgen de vergoeding uitgekeerd.

Materiële en immateriële schade

De schadevergoeding is zowel voor “materiële als immateriële schade”, zegt Geertsen. Zo hadden leerlingen al een vakantie geboekt of misten ze inkomsten uit bijbaantjes omdat de Onderwijsinspectie in juni vorig jaar de eindexamens ongeldig verklaarde van 354 leerlingen.

Bij de schoolexamens, die de vmbo’ers al in het schooljaar maken, waren door de school grote fouten gemaakt. Zo zaten er gaten in de administratie, toetsen waren niet afgenomen en scholieren hadden eigenlijk niet eens eindexamen mogen doen omdat er onderdelen misten.

Het zorgde ervoor dat leerlingen opnieuw aan de slag moesten met hun schoolexamens. Een deel van hen eiste daarom een schadevergoeding. Die krijgen ze nu na overleg met  schoolbestuur LVO, waar VMBO Maastricht onder valt.

Onderwijsgeld

Advocaat Geertsen laat weten dat LVO geen onderwijsgeld aan de schadevergoeding besteedt. “Dit wordt betaald door de verzekering van het schoolbestuur.” Een groot deel van de scholieren heeft de vergoeding inmiddels ontvangen, volgens de advocaat.

Lees ook: Inspectie: ‘Toetsing bij Calvijn College verloopt onzorgvuldig’

Meer nieuws