Twee docenten van het Bouwens van der Boijecollege mogen geen commerciële examentrainingen geven op hun school.
Twee docenten van het Bouwens van der Boijecollege mogen geen commerciële examentrainingen geven op hun school.

Beeld: Typetank

LVO-directie trekt toestemming commerciële examentraining in

De directeur van het Bouwens van der Boijecollege, één van de scholen van de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO), trekt per direct de toestemming in voor commerciële examentrainingen die twee docenten wilden aanbieden op de school in Panningen. Aanvankelijk keurde de directie het idee goed.

“We hebben een inschattingsfout gemaakt. Het is een zure pil die we niet zagen aankomen”, zegt Tine van Wijk voorzitter van de centrale directie cluster LVO-Noord.

Vorig jaar ontstond bij twee docenten van de middelbare school het idee voor een eigen examenbureau voor leerlingen op het vmbo, havo en vwo. Van Wijk: “De docenten hadden eerder zelf via een ander bureau training gegeven. Zij zagen dat veel leerlingen hiervoor best een stuk moesten reizen. De docenten wilden leerlingen daarom dichterbij huis trainingen laten volgen op de school in Panningen. Het zou om betaalde trainingen gaan voor het examen.” Volgens het directielid zouden de docenten zelf geen training geven.

Op de website De Examentrainers van de docenten was tot begin deze week te zien dat het om twee trainingsdagen ging die 175 euro per dag kosten. Ondertussen is de site uit de lucht vanwege het besluit van hun werkgever.

Ophef

“Ik wil nadrukkelijk zeggen dat het gaat om twee gewaardeerde collega’s. Zij wilden echt iets positiefs doen en zijn altijd open geweest. Maar toen ze ruchtbaarheid gaven aan hun trainingen ontstond er ophef op sociale media. Ook het ministerie van Onderwijs vond het niet kunnen. Er is namelijk altijd de schijn van belangenverstrengeling”, aldus Van Wijk. “Je kan niet weerleggen dat zij zouden kunnen verdienen aan leerlingen van het Bouwens als die zich aanmelden, ook al geven de docenten zelf geen training. We hadden het idee anders moeten wegen, ik snap de kritiek. Docenten moeten hun leerlingen klaarstomen voor het examen binnen het reguliere onderwijsaanbod van de school en dat gebeurt ook.”

‘We hadden het idee anders moeten wegen’

Verrast

De docenten mogen van het Bouwens geen eigen trainingen in de school geven of een eigen examenbureau hebben, zegt Van Wijk. Op de Facebook-pagina laten de twee docenten weten dat ze ‘volkomen verrast en vol ongeloof zijn’ over de beslissing. Hun bedoelingen waren goed, schrijven ze, en ze hebben zorgvuldig gecommuniceerd. ‘We zijn ervan overtuigd dat het een gigantisch succes zou worden. Helaas mag het niet zo zijn.’

De leerlingen die zich al voor de trainingen hadden aangemeld, krijgen hun geld teruggestort en hebben ondertussen bericht gehad dat de trainingen niet doorgaan.

Meer nieuws