De Stichting Voortgezet Onderwijs Kennemerland wil morgen in gesprek met onderwijsassistent Gerrit Keeman over het incident dat viral ging.
De Stichting Voortgezet Onderwijs Kennemerland wil morgen in gesprek met onderwijsassistent Gerrit Keeman over het incident dat viral ging.

Beeld: Typetank

Kennemer College in gesprek met onderwijsassistent over incident

De Stichting Voortgezet Onderwijs Kennemerland (SVOK) wil morgen in gesprek met onderwijsassistent Gerrit Keeman. Vorige week ging er een filmpje viral van een conflict tussen Keeman en een vmbo-leerling. De school schorste daarop twee leerlingen en ook Keeman werd ‘vrijgesteld van werk’.

In een bericht op de website meldt het schoolbestuur dat ze Keeman hebben uitgenodigd voor een gesprek. Tot die tijd wil de school niet in de media reageren. ‘We willen het gesprek niet via de media voeren, maar met elkaar.’ De onderwijsassistent bevestigt dat er woensdag een gesprek plaatsvindt en dat hij er verder niks over kan zeggen.

Vorige week verscheen via de website Dumpert een filmpje van het incident op de school van Keeman. Een leerling filmde terwijl de onderwijsassistent in discussie is met een andere klasgenoot die Keeman uitscheldt en een kruk naar hem toegooit. De onderwijsassistent pakt de brutale leerling vervolgens bij zijn nekvel.

Professioneel handelen

Toen het filmpje landelijk werd opgepakt, meldden de schoolbestuurders dat ze vinden dat er aan beide kanten een grens was overschreden. ‘Het handelen tijdens het incident past niet bij het professioneel handelen dat wij voorstaan.’ Na het incident werd Keeman naar huis gestuurd en werden de leerlingen geschorst.

Tegen RTL Nieuws vertelde de onderwijsassistent dat hij moeite heeft met de manier waarop met docenten wordt omgegaan door zowel leerlingen als door het bestuur. ‘Leerlingen hebben geen respect meer voor leerkrachten. Ze zijn echt onbeschoft en worden gepamperd.’

De school meldt dat Keeman in onderling overleg naar huis is gestuurd en vrijgesteld is van werk. Hij zou in februari met pensioen gaan. De onderwijsassistent zegt zelf dat het niet in overleg is gegaan. De twee leerlingen mochten na een goed gesprek en een opdracht weer terug naar school.

Steun

Nadat het incident landelijke bekendheid kreeg, stroomden de steunbetuigingen binnen bij Keeman. Er werd een petitie gestart, die inmiddels al ruim achtduizend keer is getekend. Degenen die de petitie tekenen staan achter de onderwijsassistent. Een reactie is: ‘Het is belachelijk dat de leraar geschorst wordt…het is een held! Aanpakken die etterbakken! Respect voor de leraren!’ Naast de petitie is er ook geld ingezameld voor de onderwijsassistent.

De school laat weten dat ze zich bewust op de achtergrond houdt, omdat ze de privacy van haar medewerkers en leerlingen wil beschermen. De school handelde ‘enerzijds om afstand te kunnen nemen en anderzijds om rust te brengen in de klas. Wij staan nog steeds achter deze stappen.’

Meer nieuws