De Tweede Kamer wil van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven (D66) weten hoe het zit met de versnelde lerarenopleidingen.
De Tweede Kamer wil van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven (D66) weten hoe het zit met de versnelde lerarenopleidingen.

Beeld: Rijksoverheid

Kamer wil meer weten van versnelde lerarenopleidingen

Minister Van Engelshoven (D66) moet meer informatie geven over versnelde lerarenopleidingen. Hoeveel zijn er, is de kwaliteit wel voldoende, en kun je in dertien maanden wel 240 studiepunten behalen?

Gisteren heeft de Tweede Kamer een motie van die strekking aangenomen. SP en GroenLinks hadden hem ingediend naar aanleiding van de éénjarige opleiding tot leraar basisonderwijs voor zij-instromers die lerarendetacheerder Dit is Wijs, in samenwerking met LOI Hogeschool aanbiedt. Normaal gesproken moeten reguliere voltijdstudenten vier jaar uittrekken voor de pabo, en zij-instromers zeker twee jaar.

Opheldering

Hoe kan iemand in ruim een jaar leren waar anderen bijna vier keer langer over doen? De SP en GroenLinks vroegen onderwijsminister Van Engelshoven vorige week maandag opnieuw om opheldering. De minister antwoordde dat de opleiding een strenge selectieprocedure kent en alleen bedoeld is voor mensen met een hoger onderwijsdiploma op zak die vrijstellingen krijgen.

‘Voor deze opleiding staan 240 studiepunten. Eén punt staat gelijk aan 28 uur studietijd, dat betekent dat er voor deze opleiding 17 uur per dag moet worden gestudeerd’

Vreemd verhaal

De SP blijft het een vreemd verhaal vinden. “Voor deze opleiding staan 240 studiepunten. Eén punt staat gelijk aan 28 uur studietijd, dat betekent dat er voor deze opleiding 17 uur per dag moet worden gestudeerd, inclusief de weekenden en zonder vakanties”, zei SP-kamerlid Peter Kwint. “Dan kun je wel een vooropleiding hebben, maar het lijkt me alleen al fysiek onmogelijk.”

Onderwijskeurmeester NVAO heeft de vierjarige pabo van LOI overigens in 2014 goedgekeurd, maar het specifieke spoedprogramma van Dit is Wijs bestond toen nog niet.

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER