De Tweede Kamer wil dat minister Slob gaat bijhouden hoe groot het lerarentekort is, hoe vaak er lessen uitvallen en welke noodmaatregelen scholen allemaal nemen.
De Tweede Kamer wil dat minister Slob gaat bijhouden hoe groot het lerarentekort is, hoe vaak er lessen uitvallen en welke noodmaatregelen scholen allemaal nemen.

Beeld: Pixabay

Kamer wil dat minister lerarentekort in kaart brengt

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat minister Arie Slob (ChristenUnie) landelijk gaat bijhouden welke noodmaatregelen scholen allemaal nemen vanwege het lerarentekort en hoe groot de lesuitval is.

Dat bleek vanmiddag tijdens de stemmingen in de Kamer. Een meerderheid stemde in met de motie van Kamerlid Peter Kwint (SP) die hij samen met Groenlinks en de PvdA had ingediend. In de motie vragen de partijen aan de minister om een landelijke registratie van het lerarentekort. De motie haalde het in de Kamer omdat regeringspartij D66 met de oppositie meestemde.

Afgelopen mei pleitte AOb-bestuurder Eugenie Stolk al voor een landelijke registratie van het lerarentekort zodat zichtbaar wordt hoe groot de problemen zijn. Stolk wil dat de Onderwijsinspectie bij gaat houden welke noodmaatregelen scholen nemen en hoe vaak er onbevoegden voor de klas staan. Achter deze oproep van Stolk sluit een Kamermeerderheid zich nu aan.

Vrijwillig

Tot nu toe werd het lerarentekort alleen bijgehouden op de website Lerarentekortisnu.nl van docent Eddy Erkelens. Op deze site kwamen alleen de noodmaatregelen van scholen te staan die ze zelf aan Erkelens doorgaven. ‘Het tekort aan leraren is groter dan nu zichtbaar is’, zei Stolk in mei. Alleen met een landelijke registratie vanuit het ministerie wordt de ernst van de problemen duidelijk.

Het is nu aan minister Slob om een uitspraak te doen over de wens van de Kamer.

Meer nieuws