Algemeen

Inspectie: vertrekpremie oud-voorzitter Horizon College deels onterecht

Voormalig bestuursvoorzitter John van den Langenberg heeft 34.873 euro onterecht ontvangen bij zijn afscheid van roc Horizon College in Alkmaar, concludeert de Onderwijsinspectie na onderzoek dat vandaag openbaar is geworden. Het bedrag is vorige maand aan de school terugbetaald.

Tekst Arno Kersten - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

geld-aan-waslijn

Beeld: Pixabay

De voorzitter en zijn collega-bestuurder René van Schalkwijk werden in 2016 uitgezwaaid met een vertrekregeling, zoals het Onderwijsblad in 2017 meldde. Van den Langenberg trok eind januari 2016 de deur achter zich dicht, maar bleef tot februari 2017 nog een jaar op de loonlijst staan. Hij ontving in die periode een kleine 162 duizend euro. Inclusief vakantiegeld, eindejaarsuitkering en pensioenafdrachten, die ook werden doorbetaald. Van Schalkwijk stopte eind 2016 en kreeg in één keer ruim 126 mille mee.

Opgespaard bapo-verlof, noemde de instelling het bij de verantwoording in zijn jaarverslag. Het ‘salaris’ zou volgens de Wet normering topinkomens (Wnt) vallen onder het overgangsrecht, een gedoogregeling voor afspraken die in het verleden zijn gemaakt. Voorzitter Jan Franx van de raad van toezicht, tot voor kort VVD-wethouder in Gooise Meren en tegenwoordig waarnemend burgemeester van de gemeente Koggenland, verdedigde de vergoedingen toen die anderhalf jaar geleden naar buiten kwamen: "Beide bestuurders gingen met pensioen en hebben hun opgespaarde bapo-uren laten uitbetalen. Dat is conform afspraken die in het verleden zijn gemaakt.”

Overgangsrecht

Daar gaat de Onderwijsinspectie, die een onderzoek instelde, niet in mee. Eind 2006 troffen de bestuurders met de raad van toezicht een regeling waarbij ze afzagen van hun bapo-rechten uit de cao. In plaats daarvan zette de mbo-school jaarlijks een bedrag opzij (12 duizend euro, aldus de inspectie) dat de bestuurders als loon uitbetaald zouden krijgen als hun dienstverband erop zat of als ze eerder met pensioen gingen.

Die afspraak rekent de inspectie aan als een ontslagvergoeding, waarvoor het wettelijke maximum in de Wnt op 75 duizend euro ligt. Van den Langenberg komt daar een kleine 87 duizend euro boven, Van Schalkwijk ruim 51 duizend. Maar ook vertrekpremies vallen onder een overgangsrecht waarmee overschrijdingen worden gedoogd, aldus de inspectie.

Dat geldt alleen niet voor het vakantiegeld, eindejaarsuitkering en pensioenafdracht die voorzitter Van den Langenberg na zijn terugtreden ontving: 26.280 euro in 2016 en 8.593 euro in 2017. Opgeteld: 34.873 euro, een bedrag dat uiteindelijk eind juni is terugbetaald. Zijn collega Van Schalkwijk ontving die extra’s niet.