Bindend studieadvies veroorzaakt onnodige uitval, zeggen tegenstanders. Onzin, hoge verwachtingen zorgen juist voor betere leerprestaties, stellen voorstanders.
Bindend studieadvies veroorzaakt onnodige uitval, zeggen tegenstanders. Onzin, hoge verwachtingen zorgen juist voor betere leerprestaties, stellen voorstanders.

Beeld: Typetank

Hulp bij eindexamen leidt tot ontslag voor docent Duits

De middelbare school Aloysius De Roosten in Eindhoven heeft een docent Duits per direct de deur gewezen omdat zij vorige week eindexamenleerlingen heeft geholpen bij hun examen Duits. De Onderwijsinspectie verklaarde de examens ongeldig.

Vorige week maandag, op 13 mei, maakten zeventien vmbo-leerlingen van de middelbare school hun centrale eindexamen voor het vak Duits. Zij zaten samen in één lokaal. Twee dagen later heeft de inspectie de examens ongeldig verklaard. De school laat in een persbericht weten dat uit onderzoek blijkt dat de docent die surveilleerde enkele leerlingen heeft geholpen bij het maken van een aantal opgaven.

Afscheid

“We hebben een feitencheck gedaan, zijn met de ouders in gesprek gegaan en hebben een gesprek gehad met de docente”, zegt Marit Goosen, woordvoerder van Ons Middelbaar Onderwijs waar de school onderdeel van is. “Het schoolbestuur heeft per direct afscheid genomen van de docent.”

‘Het schoolbestuur heeft per direct afscheid genomen van de docent’

Opnieuw

Alle leerlingen moeten nu in het tweede tijdvak hun examen Duits opnieuw doen. Dit examen telt dan als eerste kans. ‘Wij betreuren dat dit incident heeft plaatsgevonden’, laat de school weten.

Aanpassen

Het is niet de eerste keer dat een docent wordt ontslagen vanwege hulp bij examens. Eind vorig jaar ontsloeg het Koning Willem I college een docent die de examenresultaten had aangepast. Ook de middelbare school De Passie in Utrecht ontsloeg in 2017 een wiskundedocent die had zitten rommelen in de eindexamens wiskunde A van havo-leerlingen.

Meer nieuws