Algemeen

Fusie moet middelbaar onderwijs Zeeuws-Vlaanderen redden

Vier schoolbesturen voor voortgezet onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen moeten per 1 augustus 2018 fuseren om het onderwijs te redden in de regio. Alleen dan kan een breed onderwijsaanbod op verschillende locaties in de regio behouden blijven. De overheid zal bovendien miljoenen extra moeten investeren.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

taskforce-zeeuwsvlaanderenfeatured

Beeld: Voorkant eindrapport Gewoon goed onderwijs!

Dat schrijft de taskforce voortgezet onderwijs Zeeuws-Vlaanderen in het eindrapport Gewoon goed onderwijs! Samenwerking tussen de middelbare scholen is per se nodig. ‘Anders is er in de toekomst geen voortgezet onderwijs mogelijk op een niveau zoals ouders dat elders in Nederland gewend zijn’, schrijft voorzitter van de taskforce René Smit.

Noodklok

In augustus 2017 stelden de vier schoolbesturen de taskforce in om te kijken hoe het voortgezet onderwijs gered kan worden. Dit gebeurde nadat het Zwin College in Oostburg de noodklok luidde. De school zou alleen dit schooljaar nog open kunnen blijven doordat de leerlingkrimp voor financiële problemen zorgt. De Onderwijsinspectie plaatste het Zwin College onlangs onder aangepast financieel toezicht.

Gisteren liet de taskforce zien welke besluiten scholen en overheden op korte termijn moeten nemen. Zo moeten de vier schoolbesturen uit Terneuzen, Hulst en Oostburg fuseren én moeten de twee scholen in Terneuzen, het Zeldenrust-Steelantcollege en De Rede, samengaan. Dan ontstaat er één grote christelijke middelbare school van tweeduizend leerlingen in Terneuzen waar alle onderwijsniveaus van vmbo tot vwo worden aangeboden. Leerlingen kunnen zo kiezen uit meer profielen en vakken. De Rede kampte met een te kleine havo en vwo-afdeling.

Taskforce in eindrapport: 'Zonder vergaande samenwerking tussen de vo-scholen en een andere organisatie van het onderwijs is in de toekomst geen voortgezet onderwijs meer mogelijk op een niveau zoals ouders dat elders in Nederland gewend zijn.'

De scholen in Hulst en Oostburg zijn met de fusie gered en kunnen op die locaties blijven bestaan. Vanwege de lange reistijd naar Terneuzen is dat een grote wens van ouders

Miljoenen

De inspanningen van de scholen alleen zullen niet genoeg zijn. Overheden moeten miljoenen investeren om het onderwijsaanbod dekkend en ‘thuisnabij’ te houden. ‘Het is een package deal’, volgens de taskforce. Het gaat om eenmalig tien miljoen euro om alle veranderingen en fusie door te voeren, zo berekende de taskforce bijvoorbeeld vier miljoen euro voor een sociaal plan, en daarnaast zal er nog een structurele financiering nodig zijn per jaar. In het rapport staat dat het ministerie van Onderwijs, de Zeeuwse-Vlaamse gemeentes bereid zijn afspraken te maken over deze investeringen.

Voorzitter René Smit zegt in een filmpje op de website van de taskforce dat de gebieden zullen leeglopen en de leefbaarheid wordt aangetast als de scholen verdwijnen.