Algemeen

FNV-leden stemmen in met pensioenakkoord

Een meerderheid van de FNV-leden, waar de AOb onderdeel van is, stemt in met het pensioenakkoord. 76 procent van de leden is voor de plannen. Het Ledenparlement van de FNV, dat het finale oordeel moest geven, schaarde zich vanmiddag daarom achter het akkoord en stemde in.

Tekst webredactie - - 2 Minuten om te lezen

fnvpensioenactie2

Beeld: FNV

De afgelopen dagen kregen FNV-leden de mogelijkheid om via de ledenraadpleging te laten weten of ze zich in het principe-akkoord over de pensioenen kunnen vinden dat is afgesloten tussen kabinet, werkgevers en bonden. 375.823 FNV-leden stemden over het pensioenakkoord: een meerderheid van 76 procent gaf goedkeuring over het akkoord. 23 procent stemde tegen en 1 procent had geen mening, zo blijkt vandaag uit de uitkomst. Alle leden konden tot vanmiddag 12.00 uur hun stem uitbrengen. Het opkomstpercentage van 37 procent bij dit FNV-referendum is het hoogste tot nu toe.

Blij

Han Busker, voorzitter van de FNV, is ‘bijzonder blij’ dat de vereniging tot dit besluit is gekomen, zo laat hij weten op de FNV-website. ‘Dankzij dit besluit kunnen heel veel mensen eerder stoppen met werken, zijn er regelingen mogelijk gemaakt voor mensen met zware beroepen en worden de pensioenen van miljoenen Nederlanders sneller geïndexeerd.’ Ook wijst de voorzitter op de tegenstemmers. ‘De stem van de mensen die tegen hebben gestemd is luid en duidelijk doorgekomen en is het signaal dat we door moeten gaan met het pensioenstelsel eerlijker maken. En het eerlijker maken is wat we gaan doen.’

Dankzij dit besluit kunnen heel veel mensen eerder stoppen met werken

Douwe van der Zweep, bestuurder AOb, is ook blij dat er een akkoord ligt. "De onderhandelaars hadden een lastige taak, maar het is ze gelukt", zegt Van der Zweep. "Nu kunnen we ons richten op de volgende klus: de uitwerking. De AOb zal daarbij ook letten op de regeling 'zwaar werk' en wat die regeling voor het onderwijs kan betekenen, want iedereen moet wel goed de eindstreep kunnen halen. Ook zullen we ons inzetten voor de middengroep van 30 tot 55 jaar zodat zij geen kind van de rekening worden."

Ook minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken is ‘erg blij met de uitslag’. ‘We hebben een goed akkoord voor een toekomstbestendig en evenwichtig pensioenstelsel’, zo laat de minister weten via Twitter. Hij hoopt dat de laatste vakcentrale VCP dinsdag ook instemt zodat hij met de sociale partners kan beginnen aan de uitwerking.