De FNV-leden, waar de AOb onderdeel van uitmaakt, hebben met grote meerderheid ingestemd met het pensioenakkoord. Ze konden tot vandaag 12.00 uur stemmen.
De FNV-leden, waar de AOb onderdeel van uitmaakt, hebben met grote meerderheid ingestemd met het pensioenakkoord. Ze konden tot vandaag 12.00 uur stemmen.

Beeld: FNV

FNV-leden stemmen in met pensioenakkoord

Een meerderheid van de FNV-leden, waar de AOb onderdeel van is, stemt in met het pensioenakkoord. 76 procent van de leden is voor de plannen. Het Ledenparlement van de FNV, dat het finale oordeel moest geven, schaarde zich vanmiddag daarom achter het akkoord en stemde in.

De afgelopen dagen kregen FNV-leden de mogelijkheid om via de ledenraadpleging te laten weten of ze zich in het principe-akkoord over de pensioenen kunnen vinden dat is afgesloten tussen kabinet, werkgevers en bonden. 375.823 FNV-leden stemden over het pensioenakkoord: een meerderheid van 76 procent gaf goedkeuring over het akkoord. 23 procent stemde tegen en 1 procent had geen mening, zo blijkt vandaag uit de uitkomst. Alle leden konden tot vanmiddag 12.00 uur hun stem uitbrengen. Het opkomstpercentage van 37 procent bij dit FNV-referendum is het hoogste tot nu toe.

Blij

Han Busker, voorzitter van de FNV, is ‘bijzonder blij’ dat de vereniging tot dit besluit is gekomen, zo laat hij weten op de FNV-website. ‘Dankzij dit besluit kunnen heel veel mensen eerder stoppen met werken, zijn er regelingen mogelijk gemaakt voor mensen met zware beroepen en worden de pensioenen van miljoenen Nederlanders sneller geïndexeerd.’ Ook wijst de voorzitter op de tegenstemmers. ‘De stem van de mensen die tegen hebben gestemd is luid en duidelijk doorgekomen en is het signaal dat we door moeten gaan met het pensioenstelsel eerlijker maken. En het eerlijker maken is wat we gaan doen.’

‘Dankzij dit besluit kunnen heel veel mensen eerder stoppen met werken’

Douwe van der Zweep, bestuurder AOb, is ook blij dat er een akkoord ligt. “De onderhandelaars hadden een lastige taak, maar het is ze gelukt”, zegt Van der Zweep. “Nu kunnen we ons richten op de volgende klus: de uitwerking. De AOb zal daarbij ook letten op de regeling ‘zwaar werk’ en wat die regeling voor het onderwijs kan betekenen, want iedereen moet wel goed de eindstreep kunnen halen. Ook zullen we ons inzetten voor de middengroep van 30 tot 55 jaar zodat zij geen kind van de rekening worden.”

Ook minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken is ‘erg blij met de uitslag’. ‘We hebben een goed akkoord voor een toekomstbestendig en evenwichtig pensioenstelsel’, zo laat de minister weten via Twitter. Hij hoopt dat de laatste vakcentrale VCP dinsdag ook instemt zodat hij met de sociale partners kan beginnen aan de uitwerking.

Aow-leeftijd

Een belangrijke afspraak in het pensioenakkoord is dat de AOW-leeftijd de komende twee jaar niet verder door zal stijgen en blijft staan op 66 jaar en vier maanden. Pas vanaf 2022 stijgt de AOW-leeftijd weer, maar minder snel dan het kabinet eerder wilde. Ook is het de bonden gelukt om een streep te zetten door de een-op-een koppeling met de levensverwachting: een jaar langer leven betekent acht maanden langer doorwerken in plaats van een heel jaar met dit pensioenakkoord.

Daarnaast zijn er in het akkoord ook afspraken gemaakt voor zzp’ers. Voor hen wordt pensioensparen bij een pensioenfonds mogelijk en zij moeten verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering nemen.

Nu de bonden hebben ingestemd kunnen de afspraken uit het akkoord worden omgezet in wetgeving.

Lees meer over het akkoord via deze link. Een analyse met de plussen en minnen van het pensioenakkoord vind je in dit artikel op onze website. 

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER