Vanochtend is het pensioenakkoord gepresenteerd door de werkgevers, de bonden en minister Wouter Koolmees. Eerder voerden FNV-leden actie voor een fatsoenlijk pensioen.
Vanochtend is het pensioenakkoord gepresenteerd door de werkgevers, de bonden en minister Wouter Koolmees. Eerder voerden FNV-leden actie voor een fatsoenlijk pensioen.

Beeld: FNV

AOb-leden stemmen mee over pensioenakkoord

AOb-leden mogen tussen 12 en 15 juni hun stem geven over het voorlopige pensioenakkoord. Vanochtend presenteerden de bonden, de werkgevers en de minister het onderhandelingsresultaat waarin onder meer is afgesproken dat de AOW-leeftijd minder snel zal stijgen. “Dit akkoord laat zien dat actievoeren werkt”, zegt AOb-bestuurder Douwe van der Zweep.

Na negen jaar onderhandelen ligt er een pensioenakkoord. Een belangrijke afspraak is dat het kabinet de AOW-leeftijd de komende twee jaar wil vastzetten op 66 jaar en vier maanden. Daarna –vanaf 2022- stijgt de leeftijd wel, maar minder snel dan het kabinet aanvankelijk wilde. Het is de FNV gelukt om een streep te zetten door de ‘één-op-één’ koppeling met de levensverwachting. Voor elk jaar langer leven moeten Nederlanders, als het akkoord wordt aangenomen, acht maanden langer doorwerken – in plaats van een héél jaar zoals nu nog het geval is. Deze toezegging kost de overheid vier miljard euro.

Prestatie

“Dat is echt een prestatie van formaat”, zegt Van der Zweep. “Het kabinet wilde eigenlijk helemaal niet praten over de AOW-leeftijd, maar nu komt er toch vier miljard euro weer bij de mensen terecht.”

‘Dit is een prestatie van formaat. Het kabinet wilde eigenlijk helemaal niet praten over de AOW-leeftijd’

Verder is er een duidelijke vorm afgesproken voor een nieuw pensioenstelsel: het moet een stevig collectief stelsel zijn. In het pensioenakkoord zijn dan ook afspraken gemaakt voor zzp’ers. Voor hen wordt pensioensparen bij een pensioenfonds mogelijk. Een andere afspraak voor zelfstandigen is de verplichting van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Referendum

Het akkoord is nog niet definitief. De FNV houdt volgende week een raadgevend referendum onder alle één miljoen leden. Ook AOb-leden krijgen binnenkort per post een brief met een unieke inlogcode waarmee ze hun stem tussen 12 juni 11.00 uur en 15 juni 12.00 uur kunnen geven. Wil jij stemmen over het akkoord en ben je nog geen lid? Als je voor 7 juni 15.00 uur lid wordt van de AOb mag je nog mee stemmen.

In de regio houdt de FNV op 11, 12 en 13 juni bijeenkomsten om het akkoord toe te lichten. AOb-leden zijn op alle bijeenkomsten welkom. Het laatste woord is uiteindelijk aan het Ledenparlement van de FNV. Op 15 juni geeft dit parlement het finale oordeel over het pensioenakkoord.

Het referendum moet snel worden gehouden, zodat de bevriezing van de AOW-leeftijd nog voor juli in wetgeving kan worden verwerkt. Anders stijgt de AOW-leeftijd automatisch door.

Toezeggingen

Van der Zweep roept leden op om te stemmen over het akkoord. “Ik kijk hier positief naar. Het kabinet doet belangrijke toezeggingen. Dit was het maximaal haalbare.”

Lees de Kamerbrief van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken over het principe-akkoord via deze link. Het hele concept-voorstel kun je in dit document lezen.

Word lid voor 7 juni 15.00 uur en ook jij stemt mee over het pensioenakkoord. Word lid van de AOb 

 

Meer nieuws