Beeld: Pixabay

Coronasteun studenten leidt tot bezuiniging mbo en ho

In de Voorjaarsnota is een onverwachte bezuiniging op het onderwijs opgedoken. Het mbo en hoger onderwijs moeten inleveren, omdat studenten in de coronacrisis langer recht hebben op studiefinanciering.

De miljarden aan steunmaatregelen vliegen de laatste maanden in het rond. De komende twee jaar gaat er 284 miljoen naar het hbo en 83,6 miljoen naar de universiteiten, zo werd onlangs bekend. Voor het middelbaar beroepsonderwijs gaat het om 224 miljoen: 54 in 2021 en 170 miljoen in 2022, aldus het recente bestuursakkoord.

Toch is op de onderwijsbegroting klaarblijkelijk een gat ontstaan. Van de 8,5 miljard euro aan steunmaatregelen voor het onderwijs is een deel nog niet gedekt. Studenten krijgen enkele maanden langer studiefinanciering, is een van de steunmaatregelen. Ze mogen ook langer gebruikmaken van hun ov-studentenkaart. Maar daar wil het kabinet dus geen extra geld aan spenderen. Het mbo en hoger onderwijs moeten ervoor opdraaien, blijkt uit de Voorjaarsnota die het kabinet vrijdag openbaar heeft gemaakt. Het bedrag loopt op van 40 miljoen in 2024 tot 149 miljoen euro in het jaar 2027.

Dekking

Eigenlijk is het bedrag nog hoger, want de onderwijsministers zetten ook 91 miljoen euro van de zogeheten ‘eindejaarsmarge’ in als ‘intertemporele dekking’ voor deze maatregelen. Het gaat om een restant van het voorgaande begrotingsjaar dat het ministerie kan doorschuiven. Dat geld kan voorlopig niet aan andere doelen besteed worden. Daarmee drukt de steun aan studenten momenteel voor 220 miljoen euro op de OCW-begroting, tenzij de Tweede Kamer er iets aan doet. Ook een komende coalitie kan andere afspraken maken.

Een meevaller is er ook. De distributie van zelftests en de bijbehorende communicatie in mbo en hoger onderwijs valt vermoedelijk 63,5 miljoen euro goedkoper uit, zodat de kosten op 71,5 miljoen euro blijven steken. Althans, dat is de inschatting ‘op basis van de meest actuele gegevens’. De rest van het geld blijft wel beschikbaar voor de zelftests, mocht het toch nodig zijn. Waarom het zoveel goedkoper is, staat er niet bij.

Meer nieuws