Onderwijsminister Arie Slob stuurde een brief over de cao-po aan de Tweede Kamer.
Onderwijsminister Arie Slob stuurde een brief over de cao-po aan de Tweede Kamer. "Er is veel mis met die brief", zegt AOb-voorzitter Verheggen.

Beeld: Rijksoverheid

Brief minister Slob over cao primair onderwijs valt verkeerd

Het basis en speciaal onderwijs heeft een mooie cao, maar dat is onvoldoende om de loonkloof te dichten. AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen: "Treurig dat minister Slob een dag voor de staking een brief over de cao stuurt met onjuiste informatie. Actie is nog steeds nodig. Dus wie morgen staakt: kom naar Rotterdam."

‘Kijk naar het loonstrookje’, schrijft minister Arie Slob, twee dagen voor de staking in Zeeland en Zuid-Holland in een brief aan de Tweede Kamer. Maar liefst 8,5 procent meer loon. En nog een nabetaling.

Verheggen vindt het jammer dat met onjuiste informatie wordt geprobeerd om de stemming rond staking van morgen te beïnvloeden. “Slob stuurde vrijwel dezelfde informatie in juni al naar de Tweede Kamer.” En inhoudelijk is er veel mis met de brief.

Verheggen vindt het jammer dat met onjuiste informatie wordt geprobeerd om de stemming rond staking van morgen te beïnvloeden

Bagatelliseren

Om te beginnen is die 8,5 procent een gemiddelde, waarin ook eerdere toelagen zijn opgenomen. “En die nabetaling, daar hebben mensen recht op”, zegt de AOb-voorzitter. “Het is duidelijk een manier om de acties te bagatelliseren. Ja, het is een mooie cao, dat vinden wij ook, maar onvoldoende om werken in het basisonderwijs echt aantrekkelijker te maken. Dat weet hij, dat weten wij, dus roep ik iedereen in Zeeland en Zuid-Holland nogmaals op om morgen te demonstreren in Rotterdam. Want de salarissen in het basis- en speciaal onderwijs blijven achterlopen.”

Ook voor ondersteunend personeel en directies moet er nog van alles gebeuren om het werken in de hele sector primair onderwijs aantrekkelijker te maken, vindt Verheggen. “Ten opzichte van onze welvaart geeft Nederland relatief weinig uit aan primair onderwijs, zo laat de Oeso jaar in jaar uit zien.” Volgens minister Slob zijn de loonverschillen tussen primair en voortgezet onderwijs ontstaan, omdat werkgevers en vakbonden ‘in het verleden verschillende keuzes hebben gemaakt over arbeidsvoorwaarden’ in de twee sectoren. Daarmee schuift Slob de bal naar de bonden en besturen.

Verantwoordelijk

Ten onrechte, vindt AOb-voorzitter Verheggen. “Hij vergeet gemakshalve dat het ministerie vroeger zelf de werkgever was en de loonruimte vaststelde. En nog steeds is de overheid voor bijna 100 procent verantwoordelijk voor de financiering van het basis- en speciaal onderwijs. Als er niet meer geld bijkomt, moet het uit de lengte of de breedte. Of suggereert hij nu dat we andere keuzes moeten maken, bijvoorbeeld personeel moeten ontslaan om de hogere lonen van de overblijvers te financieren. Dat kan hij toch niet menen?”

Meer nieuws