Juffen, meesters en ondersteuners op basisscholen in Zuid-Holland en Zeeland gaan actievoeren op 12 september. Zij nemen het stokje over van hun collega's uit Gelderland en Overijssel.
Juffen, meesters en ondersteuners op basisscholen in Zuid-Holland en Zeeland gaan actievoeren op 12 september. Zij nemen het stokje over van hun collega's uit Gelderland en Overijssel.

Beeld: Typetank

Grote demonstratie in Rotterdam op 12 september

Het primair onderwijs in Zuid-Holland en Zeeland staakt op woensdag 12 september. In Rotterdam is een grote demonstratie, in Zeeland en Zuid-Holland zijn registratiepunten. AOb-bestuurder Eugenie Stolk: “Kom allemaal naar Rotterdam. Zo kunnen we vlak voor Prinsjesdag het kabinet duidelijk maken dat er méér nodig is om het lerarentekort in het primair onderwijs aan te pakken.”

Met de staking in Zuid-Holland en Zeeland sluit het PO-front de estafettestakingen in heel Nederland af. AOb-bestuurder Eugenie Stolk: “Een week voor Prinsjesdag willen we duidelijk maken dat het kabinet echt over de brug moet komen met investeringen in het primair onderwijs. Ja, er is iets aan de werkdruk gedaan. Ja, er is geld vrijgemaakt voor salarisverbetering, maar de salariskloof met het voortgezet onderwijs is nog niet gedicht. Willen we het lerarentekort oplossen, dan moet het beroep echt aantrekkelijker worden.”

Scholen slagen er alleen met kunst en vliegwerk in om voor alle klassen bij de start van het schooljaar voldoende mensen te krijgen. Invallers zijn niet te vinden. “Prognoses van het ministerie zelf laten zien dat het lerarentekort de komende jaren alleen maar toeneemt en in het hele land voelbaar wordt. Dat moet anders”, vindt Stolk.

Daarom roepen we alle schoolteams in Zuid-Holland en Zeeland op woensdag 12 september het werk neer te leggen. Kom naar Rotterdam voor de grote demonstratie, of naar één van de registratiepunten in Zeeland en Zuid-Holland.

Programma Rotterdam

11.30 uur Verzamelen op het Wilhelminaplein
12.00 uur Start demonstratie, via Erasmusbrug naar Het Park bij de Euromast
13.30 uur Korte manifestatie op de Kievitsweide in Het Park bij de Euromast

De route van de demonstratie door Rotterdam op 12 september 2018. (Beeld: Google Maps).

Slotmanifestatie

De presentator van het programma bij de slotmanifestatie is acteur Quintis Ristie. Op het podium komen stakers aan het woord, en natuurlijk de voorzitters van de organisaties van het PO-front. Vooraf en na afloop is er muziek. Om het openbaar vervoer niet te overbelasten, vragen we om niet meteen na afloop allemaal tegelijk te vertrekken. Via metrohalte Dijkzigt is ieder station met of zonder overstap weer te bereiken. Met je team de stad ingaan of een bezoek aan het Museumpark is natuurlijk ook aan te raden. Rotterdam is immers een leuke stad!

Kom met het OV!

Stakers van buiten de regio Rotterdam kunnen het beste met de trein en de metro naar het Wilhelminaplein komen. Vanaf Rotterdam Centraal rijden de lijnen D en E naar het Wilhelminaplein. Vanuit de regio Den Haag rijdt lijn E ook rechtstreeks naar het startpunt van de demonstratie. Alle metrolijnen vind je via de RET-website.

In de regio Rotterdam vragen we iedereen om met lokaal openbaar vervoer naar de stad te komen, of eventueel op de fiets. Op het plein zelf is geen stallingsmogelijkheid. Het meenemen van fietsen tijdens de demonstratie is niet toegestaan.

Registreren

Registreren kan digitaal, in Rotterdam op of op één van de registratielocaties. Het makkelijkste is digitaal via: www.aob.nl/ikstaak, het formulier is uitsluitend op die dag tot 23.59 uur te bereiken.

Wanneer je naar Rotterdam gaat en niet digitaal registreert, kan je bij de slotmanifestatie in Het Park je stakingsoproep inleveren aan het einde van de demonstratie. Wanneer je gebruik wil maken van de vervoersvergoeding van 5 euro, moet je het formulier sowieso in Rotterdam of op één van de registratielocaties inleveren. De locaties zijn:

De Inktvis
Hondsgalgweg 5
3247 XW Dirksland (Zuid-Holland)

Prinses Ireneschool
Kamperfoeliestraat 63
4461 NK Goes (Zeeland)

BS De Kameleon
Leliestraat 26
4537 RJ Terneuzen (Zeeland)

St. Willibrordusschool
Hoge Molenstraat 41
4301 KB Zierikzee (Zeeland)

Bekijk ook de veelgestelde vragen en antwoorden over de staking op 12 september.

Vergoedingen

Leden van de AOb ontvangen een vervoersvergoeding van 5 euro als ze naar Rotterdam of naar één van de registratiepunten in Zuid-Holland of Zeeland komen en hun stakingsoproep inleveren.

Als lid van de AOb heb je recht op een stakingsuitkering, als er door jouw bestuur daadwerkelijk loon is ingehouden. Die stakingsuitkering bedraagt 62 euro voor een hele dag en is belastingvrij. Werk je minder uren op 12 september, dan wordt er naar rato van de arbeidstijd uitgekeerd. Het formulier daarvoor vind je later via deze link terug op de AOb-website. Dit formulier moet je voor 12 maart 2019 invullen voor de vergoeding.

Vrijwilligers gezocht!

Voor de stakingsmanifestatie op 12 september in Rotterdam hebben we veel vrijwilligers nodig. Geef je op als vrijwilliger via dit formulier. 

Stakingslied, zing mee!

Er is een stakingslied gemaakt voor de demonstratie in Rotterdam. Beluister het lied via de Soundcloud. Download de tekst via deze link.

Flyer, hang ‘m op!

Laat iedereen weten dat er op 12 september gestaakt wordt. Download de flyer en hang ‘m op, op jouw school.

Regels en tips tijdens de demonstratie

  • Neem water en eten mee. Er is bij de het Wilhelminaplein en in Het Park geen door de organisatie verzorgde catering.
  • Toiletten staan bij het manifestatieterrein op de Kievitsweide in Het Park. Op het Wilhelminaplein of onderweg zijn geen mogelijkheden voor toiletbezoek. Er zijn geen toiletten in de metrostations. Oftewel: kom met een lege blaas op het startpunt van de demonstratie.
  • Doe geen blauwe of witte hesjes over kleren aan: deze kleuren dragen de vrijwilligers die de stoet begeleiden.
  • Volg de aanwijzingen van de politie en de ordedienst op voor een goed verloop van de tocht, het kan zijn dat zij de stoet tijdelijk stilzetten in verband met drukte, ongevallen of hulpdiensten die naar een spoedgeval in het demonstratiegebied moeten.
  • Er lopen of fietsen EHBO’ers mee. Geef hen de ruimte als zij ergens nodig zijn om mensen te helpen.
  • Neem zelf geen fietsen mee in de demonstratie: dat houdt enorm op en is onhandig voor de mensen daaromheen.
  • Spandoeken mogen, maar deze mogen niet hoger zijn dan anderhalve meter. Er mogen alleen flexibele pvc-buizen of dunne latten gebruikt worden om de spandoeken omhoog te houden. Spandoeken met dikke stokken kunnen door de politie in beslag worden genomen.
  • Loop voor of na de demonstratie als ‘burger’ door de stad. Lopen in ‘optochten’ met spandoeken geldt als een illegale demonstratie. Je kan daar voor beboet worden.

Download alvast deze flyer voor 12 september en print ‘m uit. De veelgestelde vragen over deze laatste estafette-staking vind je via deze link. Houd ook onze website, Facebook-pagina en Twitter in de gaten voor meer updates.

Meer nieuws