Algemeen

Basisonderwijs Gelderland en Overijssel gaat plat

Veel scholen in Gelderland en Overijssel zijn dicht omdat de leraren gaan staken voor een beter salaris. AOb-rayonbestuurder Philippe Abbing roept de stakende leraren op om naar de manifestatie in Deventer te komen.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 3 Minuten om te lezen

stakingsfoto-april

Beeld: Fred van Diem

De leerkrachten in Gelderland en Overijssel nemen aanstaande woensdag het stokje over van hun collega’s uit Limburg en Noord-Brabant die op 13 april staakten. In de maanden ervoor voerden ook hun collega’s uit Noord-Holland, Utrecht, Flevoland en Noord-Nederland al actie voor een beter salaris.

Veel scholen doen mee aan de staking. Zo laat de stichting Consent met 32 openbare basisscholen in de gemeenten Enschede, Oldenzaal, Losser en Dinkelland weten dat de meerderheid van de scholen dicht gaat. “We hebben van driekwart reactie op onze inventarisatie. Die gaan allemaal dicht op twee na”, zegt de bestuurssecretaris van Consent. “Op één basisschool die open blijft gaan ouders lesgeven.” De leerkrachten krijgen die dag geen salaris.

Niet korten

Bestuurder Richard Benneker, van de Stichting Katholiek Onderwijs Twenterand (SKOT) met 13 basisscholen, zegt dat hij de stakende leerkrachten wel gaat doorbetalen. “Als ik niet wordt gekort door het ministerie van Onderwijs zie ik ook geen reden om loon in te houden.” Wel schat Benneker de stakingsbereidheid iets lager in dan eerdere stakingen. “Ongeveer de helft tot driekwart van onze scholen is dicht.”

Bestuurder Richard Benneker: “Als ik niet wordt gekort door het ministerie van Onderwijs zie ik ook geen reden om loon in te houden."

Van de stichting Katholiek Onderwijs Noord Oost Twente gaan alle 22 basisscholen dicht, zo laat een medewerker weten. De scholen zitten verspreid over de gemeenten Dinkelland, Oldenzaal, Beuningen en De Lutte. De openbare basisscholen van de stichting OPO Hof van Twente zijn ook bijna allemaal dicht. “Op twee na”, zegt een medewerker van het stafbureau. Basisscholen Markvelde en Stedeke blijven open vanwege een culturele activiteitenweek. Het onderwijspersoneel van die scholen wil wel een week later gaan staken. Het schoolbestuur betaalt de stakende leerkrachten door.

In Zwolle zal een deel van de Vivente-scholengroep met vijftien scholen gesloten zijn. Om hoeveel het precies gaat is de stichting nog aan het inventariseren. De leerkrachten van deze stichting krijgen niet doorbetaald.

Gelderland

Dagblad De Gelderlander schreef vandaag ook dat op enkele uitzonderingen na in de gemeenten Nijmegen, Heumen, en Berg en Dal en de Maas en Waalse scholen gesloten zijn. Zo zijn 29 van de 32 scholen van Conexus woensdag dicht.

Directeur Marthijn Manders van Condor, waaronder negen basisscholen vallen, zei in de krant dat hij merkt dat de actiebereidheid onverminderd groot is. ‘De claim van de leerkrachten is terecht, en die claim ligt er nog steeds’, aldus Manders.

Via hun website laten de Archipel-scholen met locaties in de gemeenten Brummen, Voorst en Zutphen ook weten mee te doen aan de staking. ‘Uit een inventarisatie blijkt dat de stakingsbereidheid onder ons personeel groot is’, aldus het statement op de site. De stichting hoopt van harte dat de estafettestaking helpt om het lerarentekort te keren.

Spetterend programma

AOb-rayonbestuurder Philippe Abbing krijgt via de consulenten van de AOb door dat veel scholen dicht zijn. “We hopen natuurlijk alle leraren te zien tijdens de manifestatie op de Beestenmarkt in Deventer. We hebben een spetterend programma.”

Stakende leerkrachten die lid zijn van de AOb hebben recht op een stakingsuitkering als ze op 30 mei geen salaris krijgen van hun schoolbestuur. De AOb beschikt over een stakingskas waaruit het misgelopen salaris deels gecompenseerd kan worden. De maximale stakingsuitkering is op dit moment 61 euro per dag belastingvrij. Kijk bij de vragen en antwoorden voor meer informatie.