Beeld: Fred van Diem

Beeld: Fred van Diem

Beeld: Fred van Diem

Beeld: Fred van Diem

Beeld: Fred van Diem

Beeld: Fred van Diem

Beeld: Fred van Diem

Beeld: Fred van Diem

Beeld: Fred van Diem

Beeld: Fred van Diem

Beeld: Rob Niemantsverdriet

Beeld: Rob Niemantsverdriet

Noord-Nederland trapt estafettestaking af

Met ruim zesduizend stakende leerkrachten, directeuren en oop’ers gaf Noord-Nederland de aftrap voor de regionale estafettestakingen van het PO-front.

Zo’n 95 procent van de scholen in Groningen, Friesland en Drenthe waren vandaag dicht. Dat noopte weer tot originele oplossingen. Het Groninger museum bijvoorbeeld was vandaag gratis voor kinderen én voor een begeleider – op vertoon van het kind. Twee basisscholen in Drenthe hadden grootouders gecharterd voor de opvang van leerlingen.

Van veel scholen kwam bijna het voltallige team naar de stakingsbijeenkomst in de Groningse Suikerfabriek. Leerkrachten van OBS Akkrum uit Friesland voerden er actie voor ‘betere salarissen, verlaging van de werkdruk en om het werken in het onderwijs weer aantrekkelijk te maken’. “Kortom: wij staan hier voor alle leerkrachten en leerlingen in Nederland.”

Nutteloos

Leerkracht Jannie Kleefstra wil vooral minder tijd kwijt zijn aan administratie. “Het is veel en nutteloos – zonder al die formulieren doe ik mijn werk ook goed.” En er mag ook wel iets aan het salaris gebeuren, vult haar collega Edith Dijkstra aan. “Het onderwijs heeft heel lang op de nullijn gezeten. Het gaat nu beter met de economie, dat mogen we in het onderwijs wel eens gaan merken. Anders kunnen jonge mensen beter in het bedrijfsleven gaan werken.”

Er moet nu geïnvesteerd worden om werken in het onderwijs weer aantrekkelijk te maken

Van basisschool De Viermaster uit Veendam is ook vrijwel het hele team van twintig leerkrachten aanwezig. Directeur Albert Greven is meegekomen. “Ik zie dat het niet goed gaat in het onderwijs. We krijgen bijna geen vervangers meer, en de aanwas vanuit de pabo is veel te mager. Het is vijf voor twaalf. Ik mis ook waardering voor het vak van leerkracht. Er moet nu geïnvesteerd worden om werken in het onderwijs weer aantrekkelijk te maken.”

Derde wereld

“Leerkrachten hebben er steeds meer taken bij gekregen de afgelopen jaren, maar geen extra salaris¨, houdt AOb-bestuurder Eugenie Stolk de stakers in Groningen voor. “Dat zie je alleen in de derde wereld, in landen waar werknemers worden uitgebuit.”

De acties hebben tot nu toe al succes gehad, zegt Stolk. “Het geld voor verlaging van de werkdruk is al binnen, dus je ziet: actievoeren heeft zin. Maar we zijn er nog niet: er is echt extra geld nodig voor de salarissen, dus we gaan nu door met regionale acties. Want het is niet uit te leggen dat het kabinet wel naar bijvoorbeeld Shell luistert, en dat bedrijf belastingverlaging geeft, maar dat het kabinet niet naar het onderwijs luistert en daar geld in investeert. Er moet ruimte komen voor onderwijs. Nederland verdient het.”

Valentijn

Vanwege Valentijnsdag was het logisch om de link met liefde voor het onderwijs te leggen. Vanochtend reikte de AOb een groot roze hart uit aan onderwijsminister Arie Slob. De boodschap was tweeledig. De AOb is blij met het feit dat het geld om de werkdruk in het primair onderwijs tegen te gaan eerder vrijkomt. Een gemiddelde school krijgt volgend schooljaar 34.000 euro extra om naar inzicht de werklast mee te verlichten. Tegelijk blijft de grootste onderwijsvakbond, samen met het PO-front, actie voeren voor hogere salarissen.

Daarom werd aan het eind van de manifestatie in de Groningse Suikerfabriek het stakingsstokje doorgegeven aan onderwijspersoneel uit Utrecht, Flevoland en Noord-Holland. Zij leggen op 14 maart het werk neer.

Meer nieuws