AOb-voorzitter Eugenie Stolk.
AOb-voorzitter Eugenie Stolk.

Beeld: Angeliek de Jonge

AOb: ‘Zet schoolexamens on hold’

De schoolexamens moeten nu niet langer doorgaan. Dat zegt AOb-voorzitter Eugenie Stolk nadat het kabinet vanavond scherpere maatregelen aankondigde. "Alle bijeenkomsten zijn verboden, dan is het toch ondenkbaar dat er deze week leerlingen schoolexamens gaan maken. Dat kun je niet verwachten."

Vanavond maakte het kabinet bekend dat de maatregelen om het coronavirus in te dammen aangescherpt worden. Eén van die maatregelen is dat alle bijeenkomsten tot en met 1 juni worden verboden. Premier Rutte kondigde dat aan. Daarnaast kan de politie boetes gaan uitdelen als drie of meer personen onvoldoende afstand houden en ze geen familie zijn van elkaar.

Over de scholen zeiden de premier en de ministers tijdens de persconferentie niets. Justitieminister Fred Grapperhaus (CDA) zei alleen op een vraag van een journalist dat voor scholen nu nog een andere regeling geldt. Stolk: “Het is onverstandig om de schoolexamens deze weken door te laten gaan als de andere maatregelen zo streng zijn. Waarom moet het onderwijspersoneel dan wel risico lopen? Het gaat om de gezondheid van onze leerlingen, docenten en onderwijsondersteuners.” De oproep van Stolk geldt voor de examinering het voortgezet onderwijs en het volwassenonderwijs (vavo).

‘Het gaat om de gezondheid van onze leerlingen, docenten en onderwijsondersteuners’

Duidelijkheid

Volgens de AOb-voorzitter zijn er grote zorgen bij het onderwijspersoneel. “De eerste resultaten van onze ledenpeiling laten dat ook zien.” Ook de voorbereiding van de examenkandidaten is een punt van onzekerheid en onrust bij docenten. “Onder deze omstandigheden een examen voorbereiden, is niet niks.”

De AOb wil dat het kabinet zo snel mogelijk duidelijkheid geeft aan het onderwijsveld.

Meer nieuws