Het maakt al uit of je één of twee dagen moet wachten op een testuitslag.
Het maakt al uit of je één of twee dagen moet wachten op een testuitslag.

beeld: Pixabay

AOb wil voorrang bij sneltesten

Geef onderwijs- en kinderopvangpersoneel voorrang tot de sneltesten, zodra deze kunnen worden ingezet. Dat pleidooi verstuurden de AOb, andere bonden en onderwijswerkgevers en –organisaties vanmiddag naar de Tweede Kamer.

De organisaties benadrukken in hun brief dat opvang en onderwijs zoveel mogelijk worden gewaarborgd. “Maar de werkdruk neemt toe; sneller testen kan dat een klein beetje verlichten”, vertelt AOb-vicevoorzitter Jelmer Evers. ‘Dat is niet alleen in het belang van de kwaliteit van het onderwijs en het voorkomen van nog meer achterstanden, maar ook economisch van groot belang’, schrijven de organisaties in een gezamenlijke brief.

‘Er zitten er steeds meer mensen thuis in afwachting van hun testresultaat’

Medewerkers lopen risico’s, om uitval te voorkomen is het belangrijk dat zij snel getest en gediagnosticeerd worden. “De besmettingen nemen toe en tegelijkertijd zitten er steeds meer mensen thuis in afwachting van hun testresultaat”, zegt Evers. “Dat komt bovenop het lerarentekort. In deze tijden maakt het al uit of je één of twee dagen moet wachten op een testuitslag. Dat is het verschil tussen een klas die les krijgt en een klas die naar huis gestuurd wordt.”

Moeizaam

Sinds 21 september moet onderwijzend personeel uit het primair en voortgezet onderwijs al voorrang krijgen bij de teststraten van de GGD. Evers: “In de steden waar het door het lerarentekort al moeilijk ging – Rotterdam en Den Haag bijvoorbeeld – zie je dat die voorrang moeizaam verloopt.”

Nu er twee sneltesten gevalideerd zijn die waarschijnlijk binnenkort in gebruik kunnen worden genomen, onderstrepen de organisaties dat die testen met voorrang naar personeel in onderwijs en andere vitale organisaties moeten gaan. Evers: “Elke maatregel die de druk op het onderwijs een tikkeltje kan doen afnemen, moeten we invoeren.”

Lees de brief aan de Tweede Kamer hier

Meer nieuws