Alleen voorrang als het het primaire onderwijsproces in gevaar komt.
Alleen voorrang als het het primaire onderwijsproces in gevaar komt.

Beeld: Pixabay

Vanaf maandag voorrang voor leraren in de corona-teststraat

Onderwijsgevenden in het basis- en voorgezet onderwijs krijgen vanaf maandag toegang tot de voorrangsprocedure voor coronatesten. De schoolleider moet wel toestemming geven.

De voorrangsprocedure bij de GGD is bedoeld om uitval van onderwijstijd zoveel mogelijk te voorkomen. Volgens het protocol moet er sprake zijn van ‘niet op te vangen lesuitval en/of het naar huis sturen van een klas’.

De schoolleider bepaalt per medewerker of dat laatste het geval is. De directeur moet hierover een ‘integere en terughoudende afweging’ maken, zo meldt het voorrangsprotocol. ‘Voorrang voor de één betekent extra wachttijd voor de ander.’

De voorrangsregeling is tijdelijk en vervalt wanneer de laboratoria weer snel genoeg kunnen testen, zo meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Werkwijze

• De medewerker met corona-gerelateerde klachten meldt zich bij de schoolleider.

• De schoolleider kijkt of de medewerker in aanmerking komt voor de voorrangsprocedure, waarbij de vraag centraal staat of ‘de continuïteit van het primair proces’ in gevaar komt.

.
• De schoolleider vult een voorrangsverklaring in en stuurt deze digitaal naar de medewerker.

• De medewerker belt met een speciaal telefoonnummer en maakt een afspraak.

• De medewerker wordt dezelfde of de volgende dag getest (in principe tussen 09.00 en 12.00 uur) op één van de regionale testlocaties. Een eventuele negatieve uitslag van de test verschijnt op www.coronatest.nl, waar de medewerker kan inloggen met haar of zijn DigiD. Bij een positieve uitslag neemt de GGD binnen 24 uur na de test contact op met de medewerker. Deze moet dan in quarantaine.

Meer nieuws