'De meter stond na een kwartier al in het rood'
'De meter stond na een kwartier al in het rood'

Beeld: Piqsels

AOb opent meldpunt slechte ventilatie in mbo, hbo en wo

Klachten over onvoldoende ventilatie in jouw ROC, hogeschool of universiteit? Meld ze via info@aob.nl. "Zo lang er nog geen apart meldpunt is voor mbo, hbo en wo, bundelen wij de vragen en klachten", zegt AOb-voorzitter Tamar van Gelder.

‘Af en toe komt er een conciërge met een CO2-meter het lokaal in. Het apparaatje wordt dan tien seconden bij de deur in de lucht gehouden, en het geeft dan altijd een lagere score dan de norm van 1200 ppm (parts per million). Nogal wiedes, als je meet bij de open deur naar een gang vol frisse lucht.’

Dat is een van de reacties die de afgelopen dagen bij de AOb binnenkwamen over onvoldoende ventilatie in het mbo, hbo en wo.

‘Ik blijf alleen onder de toegestane CO2- norm met maximaal vijf studenten in mijn lokaal’

De overheid opende vorige week een meldpunt voor klachten en vragen over ventilatie van schoolgebouwen in het basis- en voortgezet onderwijs: RuimteOK. “Daar hebben we lang op moeten wachten”, zegt AOb-voorzitter Tamar van Gelder. “Maar het is er nu eindelijk.”

Arbeidsinspectie

Er is echter nog geen plek waar mensen terecht kunnen met klachten en vragen uit het mbo, hbo en wo. “Zo lang er nog geen meldpunt is voor de mensen uit die sectoren, pakken we dit als AOb zelf op”, zegt Van Gelder. “We gaan zo lang de klachten zelf registeren en bundelen. En we brengen ze onder de aandacht van de minister, de colleges van besturen van deze instellingen, de politiek en de Arbeidsinspectie. Want die ventilatie moet overal op orde zijn: niet alleen in het basis- en voortgezet onderwijs.”

Toegestaan

‘In onze school kunnen niet van alle lokalen de ramen open’, mailt een docent. Hij zette een eigen CO2-meter in het lokaal, en die gaf zelden tot nooit een score aan ónder de 1200 ppm. ‘Dat lukt alleen als er maximaal vijf studenten in het lokaal zijn. En bij grotere groepen loopt de meting soms op tot 2500 ppm of hoger – meer dan twee keer de toegestane norm.’

‘Na vijf minuten ging de meter op oranje, na een kwartier op rood. En toen ik met de hele klas de toets behandelde, zaten we op dubbel rood’

Ook een docent aan een andere instelling plaatste zelf een CO2 meter in zijn lokaal. ‘Na ongeveer 4 minuten gingen we boven de 800 uit – dat is oranje – en na een kwartier zaten we op de grens van 1200 – dat is rood. Maar de meting bleef oplopen: binnen een uur zaten we op de 1800. Die waarde hebben we de hele les gehouden – met een piek van boven de 2000 toen we over de toets spraken.”

Noodzakelijk

AOb-voorzitter Tamar van Gelder raadt alle medewerkers uit mbo, hbo en wo die zich zorgen maken over ventilatie en de luchtkwaliteit in hun gebouw, aan om een mail te sturen aan info@aob.nl. “Ook mensen in het vervolgonderwijs zitten met vragen en klachten over de ventilatie. De overheid moet zorgen dat er ook voor deze onderwijssectoren noodzakelijke stappen worden gezet.”

De AOb maakte handige downloads met tips voor een betere ventilatie. Ook is er een stappenplan te vinden hoe je je werkplek verbetert. Ga naar: aob.nl/ventilatie

 

Meer nieuws