VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg en AOb-bestuurder Marijtje Jongsma confronteren D66-Kamerlid Jan Paternotte met een 'duivels trilemma'.
VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg en AOb-bestuurder Marijtje Jongsma confronteren D66-Kamerlid Jan Paternotte met een 'duivels trilemma'.

foto: AOb

AOb: ‘Kwaliteit van wetenschappelijk onderwijs staat onder druk’

De AOb protesteert samen met de universiteiten en de andere vakbonden vanochtend in Den Haag tegen de bezuiniging van 149 miljoen euro op het mbo en hoger onderwijs.

Vandaag praat de Tweede Kamer met minister Ingrid van Engelshoven over corona, het mbo en het hoger onderwijs. Voor de vakbonden, studenten en bestuurders die zijn verenigd in de coalitie Normaal Academisch Peil is dat aanleiding om hun ‘duivels trilemma’ met een rad van fortuin onder de aandacht te brengen.

“Het rapport van PricewaterhouseCoopers is echt heel duidelijk”, vertelt AOb-bestuurder Marijtje Jongsma. “Er moet een miljard extra bij voor wetenschappelijk onderwijs.” Gebeurt dat niet, dan komen de kwaliteit en de toegankelijkheid van het wetenschappelijk onderwijs onder druk te staan. “Allemaal dingen die we niet willen. Daarom staan we hier vandaag voor een betere financiering van het wo”, aldus Jongsma.

Geld erbij

De universiteiten en vakbonden willen geen bezuiniging van 149 miljoen euro, maar geld erbij: 1,1 miljard euro per jaar. Dan pas zitten ze op een ‘normaal academisch peil’, zeggen ze.

Die 149 miljoen euro wordt uitgesmeerd over verschillende jaren en komt voor de helft voor rekening van de universiteiten. Het zou slechts om een ‘technische’ bezuiniging gaan, zei de minister eerder. Niemand zou van plan zijn echt te bezuinigen.

Lees ook: ‘Bezuiniging op mbo en hoger onderwijs: niemand blij, sommigen woest’

Meer nieuws

Flex zit privéleven in de weg

Tijdelijke contracten in het universitair onderwijs hebben grote invloed op het privéleven van docenten en onderzoekers. “Omdat mijn baan onzeker was, kon ik voor mijn... LEES VERDER