Beeld: Education International

AOb krijgt ‘flarden informatie’ van onderwijsvakbond uit Oekraïne

Oekraïense onderwijsvakbonden willen aanstaande vrijdag, voor zover dat gaat, een update geven over de huidige situatie. Medewerkers proberen bij te houden hoeveel scholen gebombardeerd zijn en hoeveel leerlingen overleden.

De AOb krijgt ‘flarden informatie’ via het facebook-account van een Engelssprekende onderwijsvakbondsmedewerker. Trudy Kerperien heeft namens de AOb contact met internationale collega’s. Momenteel ook met de international relations manager van een Oekraïense onderwijsvakbond. “Zij zit ergens in een klein dorpje op het platteland. De verbindingen zijn slecht en ze heeft ook haar kinderen waar ze voor zorgt. We willen haar dus zeker niet te veel lastig vallen. Iedereen wil graag weten hoe het gaat en hoe we kunnen helpen. De voorzitter van haar vakbond spreekt geen Engels, dus er zal veel op haar af komen.”

Chaos

Volgens Kerperien probeert onder andere de Oekraïense onderwijsvakbond TUESWU bij te houden hoeveel scholen gebombardeerd zijn en hoeveel leerlingen tot nu toe aan het oorlogsgeweld zijn overleden. “Maar informatieverzameling binnen Oekraïne is op dit moment natuurlijk ook erg lastig. Het is chaos. Er zijn ontzettend veel mensen op de vlucht, ook leraren.”

Education International (EI), de internationale federatie van onderwijsvakbonden waar de AOb bij aangesloten is, organiseert een online bijeenkomst over de onderwijs- en vakbondssituatie in Oekraïne aanstaande vrijdagmiddag. Kerperien: “Als het kan zullen er onderwijs- en/of vakbondscollega’s uit Oekraïne aan het woord komen. Uiteraard onder voorbehoud van een werkende internetverbinding en voor zover de situatie ter plekke het toestaat.” Ook wil EI tijdens de bijeenkomst een oproep doen aan onderwijspersoneel voor educate for peace.

Noodfonds

De AOb heeft vorige week namens zijn leden 5000 euro overgemaakt aan het noodfonds van EI. Dit geld gaat naar hulp aan het Oekraïense onderwijs, voor zover dat nu en straks nodig is. Kerperien: “De AOb heeft hier een solidariteitspot voor. Dan hoeven we onze leden in acute situaties niet heel snel om geld te vragen.” Ze benadrukt dat EI criteria hanteert en transparant is over de uitgaves van het verzamelde vakbondsgeld. “EI gaat niet zomaar dingen doen die andere hulporganisaties beter kunnen.”

Kerperien wijst op de opstand in 2013 op het Maidanplein in Kiev. “Dat had niet direct met de vakbond of met het onderwijs in Oekraïne te maken, maar het kantoor van de onderwijsvakbond staat aan dat plein en was toen half verwoest. Op zo’n moment ondersteunt EI vanuit het noodfonds, om de vakbond weer aan de gang te krijgen.” Ook de onderwijsvakbond van Hong Kong ontving recent steun. “Vakbondsleden stonden onder enorme druk en werden vervolgd. Op zo’n moment gaat het geld bijvoorbeeld naar rechtshulp of helpt EI mensen op een veilige plek te krijgen.”

Wie geïnteresseerd is in de EI-bijeenkomst over Oekraïne aanstaande vrijdag kan zich hier inschrijven. Later ontvang je een link waarmee je toegang krijgt. De online meeting duurt van 13.00 uur tot 14.00 uur.

Meer nieuws