De AOb blijft actievoeren als minister Slob in de voorjaarsnota geen extra investeringen doet in het onderwijs.
De AOb blijft actievoeren als minister Slob in de voorjaarsnota geen extra investeringen doet in het onderwijs.

Beeld: Fred van Diem

AOb: Acties gaan door als extra onderwijsgeld uitblijft

Als onderwijsminister Arie Slob in de voorjaarsnota geen extra geld uittrekt voor het onderwijs, zullen de acties doorgaan. ‘Het Nederlandse onderwijs zakt door zijn hoeven’, schrijft AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen vandaag in een brief aan de minister.

De voorjaarsnota verschijnt altijd op de helft van het begrotingsjaar. Het kabinet laat daarin zien hoe het gaat met de inkomsten en uitgaven en wat er gewijzigd moet worden. Op uiterlijk 1 juni verschijnt deze nota.

Gesprek

In een brief roept voorzitter Verheggen minister Slob op met de AOb in gesprek te gaan voordat de voorjaarsnota wordt gepubliceerd. Na de laatste staking van 15 maart -waarbij 40 duizend onderwijsmedewerkers op het Malieveld stonden- vraagt Verheggen zich af hoeveel leerlingen er nog naar huis gestuurd moeten worden voordat de minister gaat investeren. ‘Onderwijspersoneel kan niet meer het onderwijs geven dat hun leerlingen verdienen. En dat vinden wij erg.’ Ook de Onderwijsinspectie wees er onlangs in de Staat van het Onderwijs op dat lerarentekorten de onderwijskwaliteit onder druk zetten.

‘Onderwijspersoneel kan niet meer het onderwijs geven dat hun leerlingen verdienen. En dat vinden wij erg’

Actievoeren

Op dezelfde dag van de staking liet het ministerie van Onderwijs weten dat er geen extra investeringen komen. Verheggen: ‘Voor ons staat als een paal boven water dat als er in de voorjaarsnota geen extra geld zit voor investeringen in het onderwijs, wij helaas door moeten gaan met actievoeren. Niet omdat we zo dol zijn op actievoeren maar omdat het zo niet langer kan.’

Lees de brief van de AOb aan de minister via deze link. 

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER