Alle onderwijswerknemers moeten een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering krijgen.
Alle onderwijswerknemers moeten een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering krijgen.

Beeld: Typetank

AOb: ‘Aanvullende verzekering arbeidsongeschiktheid voor al het onderwijspersoneel’

Alle werknemers in het onderwijs moeten een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering krijgen. De AOb eist dat schoolbestuurders dit uiterlijk op 1 oktober van dit jaar hebben geregeld.

De strategie van het kabinet dat de scholen ondanks corona hoe dan ook open moeten blijven, vraagt volgens de AOb om deze maatregel. Dat schrijft AOb-voorzitter Tamar van Gelder vandaag in een brief aan de Tweede Kamer: ‘Het 100 procent uitsluiten van alle risico’s is niet mogelijk.’

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Daarom moet onderwijspersoneel dat ondanks maatregelen, zoals ventilatie, toch langdurig of blijvend ziek raakt, gecompenseerd worden. Van Gelder vindt het een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de grootste inkomensverliezen te beperken.

‘Het 100 procent uitsluiten van alle risico’s is niet mogelijk’

De bond wil dat alle werknemers in alle onderwijssectoren, van het primair onderwijs tot en met het wetenschappelijk onderwijs, een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering krijgen. Dit heet een IPAP compleet (invaliditeitspensioen aanvullingsplan). Schoolbesturen moeten deze verzekering voor 1 oktober afsluiten voor al het personeel, onafhankelijk van de medische risico’s die zij lopen. De onderwijsminister moet met de schoolbesturen hierover in gesprek, vindt de AOb.

Meldpunt

In februari dit jaar opende de AOb samen met de FNV een meldpunt long covid en vroeg onderwijspersoneel zich te melden als zij last hadden van langdurige coronaklachten. Binnen korte tijd waren er 1200 meldingen van leraren en ondersteuners bij dit meldpunt. Relatief veel jonge mensen bleken te lijden aan langdurige covid: 30 procent van de melders was tussen de 26 en 40 jaar oud.

Vorige week maakte het kabinet de nieuwe coronastrategie bekend. Zorgminister Ernst Kuipers liet toen weten dat onderwijsinstellingen ‘onderop de stapel liggen’ als het gaat om het treffen van maatregelen.

Samen krijgen we meer voor elkaar. Word lid van de AOb! 

Meer nieuws

Flex zit privéleven in de weg

Tijdelijke contracten in het universitair onderwijs hebben grote invloed op het privéleven van docenten en onderzoekers. “Omdat mijn baan onzeker was, kon ik voor mijn... LEES VERDER