Beeld: Pixabay

Anderhalvemeter-maatregel ook voor leerlingen in voortgezet onderwijs

De leerlingen in het voortgezet onderwijs die op dit moment nog naar school gaan, moeten ook onderling anderhalve meter afstand gaan houden. De regel gold al tussen leerlingen en docenten. Het basisonderwijs gaat wellicht al op 25 januari weer open, maar dat is afhankelijk van hoe besmettelijk de Britse coronavariant zal blijken te zijn.

Dat verklaarde premier Mark Rutte vanavond in de persconferentie over de stand van zaken in de coronacrisis. De lockdown is in het hele land verlengd tot dinsdag 9 februari. “Er is geen andere keuze”, zo verklaarde Rutte. “De cijfers dalen niet niet snel genoeg, en we hebben ook te maken met de Britse coronavariant. Over die variant maken we ons grote zorgen, de beelden vanuit Londen en Ierland zijn – zacht gezegd – alarmerend.”

Gehandhaafd

In het voortgezet onderwijs blijft de regel dat alleen kwetsbare leerlingen, leerlingen in examenklassen, leerlingen in praktijkonderwijs en leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) naar school mogen komen. In het reguliere voortgezet onderwijs moeten de leerlingen nu wel onderling anderhalve meter afstand gaan houden. De anderhalvemeterregel gold al tussen leerlingen en docenten.

In het vso, het praktijkonderwijs en het praktijkgerichte onderwijs geldt dat de anderhalve meter tussen leerlingen alleen ‘waar mogelijk’ moet worden aangehouden.

‘Na de openlijke speculaties van het OMT werd het hoog tijd dat het kabinet nu eindelijk duidelijkheid geeft’

De AOb eiste afgelopen weekeinde al duidelijkheid over de veiligheid van leraren in het voortgezet onderwijs. Uit een enquête onder AOb-leden bleek dat meer dan de helft van de docenten nog gewoon naar school komt om aan de uitzonderingsleerlingen les te geven. Een deel van de docenten voelt zich echter niet veilig op school.

Het gevoel van onveiligheid nam het afgelopen weekeinde nog toe door de uitzending van Nieuwsuur. Daarin verklaarden twee leden van het Outbreak Management Team (OMT), kinderarts Karóly Illy en hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss, dat het idee dat middelbare scholieren een beperkte rol spelen bij de overdracht van corona ‘een vergissing’ was. De anderhalvemetermaatregel zou op middelbare scholen te snel zijn losgelaten.

Veilig

“Na de openlijke speculaties van het OMT werd het hoog tijd dat het kabinet nu eindelijk duidelijkheid geeft”, zegt AOb-voorzitter Eugenie Stolk. “Volle examenklassen zijn in deze situatie helaas echt niet veilig. Dit had eigenlijk eerder besloten moeten worden.”

Het kabinet wil wel onderzoeken of de basisscholen al op 25 januari weer open kunnen. Dit om te voorkomen dat – met name – de kwetsbare leerlingen nog meer onderwijsachterstand oplopen. “Het moeilijke is dat we nog niet weten of de Britse variant van het virus besmettelijker is onder kinderen – en zo ja hoeveel”, verklaarde Rutte. “Alleen als het kán gaan we in het basisonderwijs op maandag 25 januari terug naar klassikaal onderwijs.” Daarover komt op z’n vroegst volgende week duidelijkheid.

Onzekerheid

“Het is op dit moment ingewikkeld om het goede besluit te nemen”, erkent AOb-voorzitter Stolk. “Maar ook hier is het belangrijk dat er snel duidelijkheid komt en dat het kabinet snel een duidelijke beslissing neemt. Want hoe langer we allemaal in onzekerheid verkeren, hoe meer vragen iedereen krijgt over de veiligheid op scholen.”

Testen

Er zijn inmiddels al uitbraken geweest op enkele basisscholen. Tot nu toe gaat het om honderd bekende individuele besmettingsgevallen. Het OMT schat dat tussen de 2 en 5 procent van de leerlingen op de betrokken scholen besmet is geraakt. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zegde toe dat er op enkele basisscholen grootschalig getest gaat worden op corona. Ook in het voortgezet onderwijs gaat worden getest, er start op korte termijn al een pilot.

Lees ook ‘Personeel geeft veel fysiek les, kwart voelt zich onveilig’

Zie hier voor meer antwoorden op veelgestelde vragen over het coronavirus 

Meer nieuws