Actietraject wordt voortgezet

De acties in het primair onderwijs worden deze maand voortgezet. Doel is en blijft dat er voor het primair onderwijs een structurele investering van 1,4 miljard euro voor beter salaris en een lagere werkdruk nodig is. Eind januari gaan de estafetteacties van start in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. Informatie over de aard van de acties volgt.

In de tussentijd nemen de leden van het PO-front wel hun verantwoordelijkheid. Er is een begin gemaakt met voorbereidende gesprekken over een nieuwe cao. Want werkgevers en werknemers willen dat het geld dat al wél beschikbaar is zo snel mogelijk wordt ingezet voor leraren en teams.

De geëiste extra middelen blijven wat de AOb betreft bittere noodzaak: de instroom aan de pabo’s blijft ontoereikend om de pensioengolf in de sector op te vangen en de combinatie van hoge werkdruk en een bescheiden salaris beweegt een toenemend aantal leraren tot de overstap naar een ander beroep. De recentste prognoses waarmee het ministerie van Onderwijs werkt, wijzen op een tekort van 4200 voltijdleraren over vijf jaar en ruim 11 duizend in 2027.

Tekorten van die omvang brengen niet alleen schoolbestuurders en onderwijspersoneel in de problemen, ook scholieren zijn de dupe: die lopen steeds vaker het risico dat ze geen les krijgen van een gediplomeerde leraar omdat het kabinet het probleem onvoldoende onderkent.

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER