Steeds meer scholen gaan dicht tijdens de onderwijsstaking op 6 november
Steeds meer scholen gaan dicht tijdens de onderwijsstaking op 6 november

Beeld: Algemene Onderwijsbond

Aantal stakende scholen gaat richting drieduizend

Al meer dan 2500 basis- en middelbare scholen hebben aangegeven dat ze dichtgaan tijdens de staking op 6 november. De teller staat op dit moment op 2760 scholen en nog steeds komen er scholen bij.

Op de actiesite ‘Investeer in Onderwijs’ houdt de AOb samen met de andere onderwijsorganisaties een kaartje bij. Onderwijspersoneel dat gaat staken kan hier aangeven dat hun school gesloten is. Op de kaart verschijnen steeds meer rode stippen en er is te zien dat leerlingen in heel Nederland die dag geen les zullen krijgen.

Doorbetalen

Veel schoolbesturen hebben daarnaast laten weten dat ze tijdens deze staking geen salaris inhouden. Zo betaalt de Limburgse stichting Movare met 46 scholen zijn leraren door. Het grote Rotterdamse bestuur Boor en SPO Utrecht met 38 scholen doen dat ook en in regionale kranten komen nog meer voorbeelden van doorbetalende schoolbesturen voorbij. Zo schreef het Noord-Hollands Dagblad vanochtend dat bijna alle docenten en onderwijsondersteuners in West-Friesland krijgen doorbetaald. De acht gezamenlijke schoolbesturen hebben dat laten weten in een brief. De AOb houdt een lijst bij met besturen die doorbetalen en deze lijst wordt steeds aangevuld.

Dicht

Bij het Limburgse schoolbestuur Kerobei gaat ook een groot deel van de scholen dicht. “Het gaat om 13 van de 18 scholen”, zegt bestuursvoorzitter Hans Soentjens. “Van de vijf scholen die openblijven zijn er twee waarvan er een aantal groepen geen les krijgen vanwege de staking. Het meeste onderwijspersoneel staakt voor een lagere werkdruk, de salarissen en het lerarentekort dat nu ook langzaam onze kant opkomt”, aldus Soentjens. “Als bestuurder voeg ik daar nog de exploitatiekosten aan toe voor gas, water, licht en gebouwen. Daar zitten we al jaren mee in de knel en daar is meer geld voor nodig.” Toch krijgen de stakers van Kerobei niet doorbetaald op de stakingsdag. Soentjens: “Het geld dat we inhouden gaat terug naar de scholen waar de medezeggenschapsraden in samenspraak met het team er een bestemming voor kiezen.”

Navragen

Leraren, ondersteuners en schoolleiders die staken en lid zijn van de AOb krijgen een stakingsuitkering van maximaal 63 euro per dag als zij hun loonstrook met het ingehouden loon inleveren bij de bond. Daarnaast roept AOb-bestuurder Tamar van Gelder medezeggenschapsraden op om bij de volgende vergaderingen het ingehouden geld te agenderen als daar sprake van is. “Dat is namelijk geld dat is bedoeld voor arbeidsvoorwaarden, het gaat niet terug naar Den Haag. Leden in de mr’en zouden hier afspraken over moeten maken met hun bestuur.”

Bekijk hier de lijst van schoolbesturen die aangeven dat ze doorbetalen op de stakingsdag. Het kaartje met dichte scholen vind je op de actiesite via deze link.

Meer nieuws