Algemeen

Kan ik in één keer een fors pensioenbedrag opnemen? Is dat wel slim?

Een docent wil na zijn pensionering met de camper op wereldreis. Kan hij straks in één keer een fikse som van zijn pensioenkapitaal opnemen?

Tekst Lizanne Schipper - - 2 Minuten om te lezen

illuPensioenzaken2

Beeld: Typetank

Wie over een tijdje met pensioen gaat, kan er volgens de kabinetsplannen straks voor kiezen een deel van het opgebouwde pensioenkapitaal ineens te laten uitkeren, tot maximaal 10 procent. Of het financieel gunstig is om een flink deel van je opgebouwde pensioen in één keer op te nemen, is de vraag. En ook of het überhaupt doorgaat.

Het bedrag dat je opneemt, rendeert niet meer

Eerst de financiële kant van de zaak. Nu een groot bedrag opmaken, betekent logischerwijs dat er voor daarna minder overblijft. Stel dat je bij pensionering 10 procent opneemt, dan gaat je jaarlijkse pensioeninkomen met 10 procent omlaag. Nog wat harder zelfs, legt AOb-beleidsmedewerker Roelf van der Ploeg uit, doordat er minder valt te beleggen. “Ook tijdens je pensioen wordt je pensioenkapitaal nog belegd op de beurs, dat zorgt voor extra rendement. Het bedrag dat je opneemt, rendeert niet meer, daardoor kan je pensioen nog wat sterker terugvallen dan die 10 procent.”

Het fiscale verhaal

Dan het fiscale verhaal. Als je in één keer zo’n groot bedrag op je rekening krijgt overgeboekt, kan het gebeuren dat je in de hoogste belastingschijf terechtkomt. Over een deel van je jaarinkomen (boven de € 73.032) moet je dan 49,5 procent betalen. Maar ook als je die inkomensgrens niet passeert, wacht je zoals de plannen nu zijn een fiscale domper. Dat heeft met de timing te maken. Het ‘bedrag ineens’ moet je namelijk opnemen bij het ingaan van je pensioen, terwijl je dat jaar nog onder het hoge belastingtarief voor werkenden valt. Veel gunstiger zou het zijn om het bedrag het jaar daarna pas op te nemen, wanneer het voordelige belastingtarief voor aow’ers ingaat (19,03 procent over de inkomsten tot € 38.704). Maar dat willen pensioenfondsen niet, volgens Van der Ploeg. “Zij zeggen: de uitkering staat vast zodra je met pensioen gaat, we gaan geen voorwaardelijkheden inbouwen. De systemen zijn daar simpelweg niet op ingericht.”

Profiteren van een laag tarief

Kan voor deze groep mensen dan geen fiscale uitzondering worden gemaakt, zodat zij in hun eerste pensioenjaar meteen van het lage belastingtarief profiteren? Van der Ploeg ziet het niet gebeuren, de Belastingdienst heeft al te veel op zijn bord. Dat het plan halverwege volgend jaar wordt ingevoerd, lijkt hem dan ook erg onwaarschijnlijk. “Dat is wel de planning, maar het fiscale probleem zet het hele idee op losse schroeven. Daar moet eerst een oplossing voor komen.”

Dus die wereldreis zit er niet in? Jawel, er is een alternatief te verzinnen.

Verder lezen? Word AOb lid!
Als lid heb je toegang tot alle content van de website. Meer over alle voordelen vind je hier.
Word direct lid

Ben je al lid? Login om verder te lezen.