Ondernemingskamer: Amsterdamse PVO-school mag komende zomer dicht

Het bestuur van de scholen voor Persoonlijk VO (PVO) zal de Amsterdamse vestiging komende zomer al sluiten. Hoewel de medezeggenschapsraad buiten spel werd gezet, is het inmiddels niet meer realistisch om de school langer open te houden, zo oordeelde de Ondernemingskamer vandaag in een mondelinge uitspraak.

Tekst Arno Kersten - Redactie Onderwijsblad - - 3 Minuten om te lezen

PVO Amsterdam

Vanwege het gedaalde leerlingaantal in de afgelopen jaren zit de Amsterdamse PVO-school inmiddels twee jaar onder de opheffingsnorm. Foto AOb

Die sluiting stond op losse schroeven nadat de Geschillencommissie WMS eind april een streep door het besluit zette, omdat de inspraakprocedures en het wettelijke adviesrecht van de medezeggenschapsraad niet zijn gevolgd. Het schoolbestuur ging in beroep bij de Ondernemingskamer, onderdeel van het Gerechtshof in Amsterdam. Die heeft het oordeel van de Geschillencommissie nu teruggedraaid in een uitspraak die vanwege de spoed na kort beraad gelijk na de zitting werd gedaan.

De medezeggenschap is  “zeldzaam fundamenteel veronachtzaamd”, zo sprak de voorzitter van de Ondernemingskamer vanmiddag even na half één uit. Toch moet er een afweging van alle belangen worden gemaakt en oordeelt de Ondernemingskamer dat de sluiting per augustus door het bestuur wel voldoende is onderbouwd. De situatie op de school is de afgelopen maanden alleen maar nijpender geworden en uitstel van sluiting “inmiddels praktisch niet meer mogelijk”, aldus het oordeel. “Het is dan ook niet meer in het belang van de leerlingen, de leerkrachten, de ouders en de school om de stichting te dwingen de school nog een jaar langer open te houden.”

Bekostiging

De medezeggenschapsraad van PVO Amsterdam pleitte ervoor om de school nog een jaar open te houden, aangezien er in elk geval nog recht op bekostiging is. Dat zou leerlingen meer tijd geven om zich voor te bereiden op de overstap naar een andere school. Volgens het bestuur is dat geen realistische optie. Achterblijvende leerlingaantallen, ondermaatse onderwijskwaliteit en financiële zorgen werden daarbij aangevoerd.

Vanwege het gedaalde leerlingaantal in de afgelopen jaren zit de Amsterdamse PVO-school inmiddels twee jaar onder de opheffingsnorm. Dat betekent dat minister Mariëlle Paul in de zomer van 2025 de geldkraan zou dichtdraaien. “Wat hier speelt en bij de meeste PVO-scholen is dat ze veel te weinig leerlingen hebben. Dat kan de stichting niet trekken”, aldus PVO-interimmer Joost Eijkhout, die eind maart aantrad nadat bestuurder Anneke van der Schaaf begin die maand was geschorst.

Gepasseerd

Ook de bij de zitting aanwezige schoolleider, Petra Kok, ziet uitstel als een gepasseerd station. Ze verzette zich tegen de sluiting, maar ziet nu geen weg terug meer. Een aanzienlijk deel van de docenten en leerlingen heeft aangegeven te zullen vertrekken, mede vanwege de slepende onzekerheid. “Ik zou niet weten hoe we na de zomer de school nog fatsoenlijk open zouden kunnen houden”, aldus Kok. “Het is raar om te zeggen over je eigen school. We hebben als een leeuw gevochten, maar aan een dood paard kun je niet trekken.”

Namens de medezeggenschapsraad betoogde advocaat Gabi Stouthart dat uitstel wel in het belang zou zijn van leerlingen. “Het is de moeite waard om daar naar te kijken. Je mag ervan uitgaan dat het mogelijk moet zijn om nog een jaar open te blijven, want er is gewoon nog bekostiging.” Haar bekroop het gevoel van een pyrrusoverwinning bij de Geschillencommissie. “Iedereen constateert dat de medezeggenschap is gepasseerd, maar waar leidt dat dan vervolgens toe?”

PVO Hoorn blijft zeker nog een jaar open

Half januari kwamen plannen naar buiten om komende zomer vijf van de acht PVO-scholen te sluiten of over te dragen. Naast kritische inspectie-oordelen spelen vooral ook achterblijvende leerlingaantallen daarbij een rol. Voor de vestigingen in Kapelle, Utrecht en Hengelo ligt er sinds 25 april een definitief besluit om komende zomer dicht te gaan. Daar zal PVO Amsterdam nu bijkomen.

 

Voor PVO Hoorn heeft het interim-bestuur inmiddels een nieuw voorstel gedaan: de school blijft nog een schooljaar open onder de PVO-vlag. Er wordt ingezet op verbetering van de onderwijskwaliteit, met het oog op een mogelijke overdracht aan een ander bestuur in de regio. Rond de jaarwisseling moet duidelijk worden of er een serieuze overnamekandidaat is die de school dan vanaf augustus 2025 onder haar hoede kan nemen. Lukt dat niet, dan wil het bestuur de vestiging na volgend schooljaar alsnog sluiten. Alle stappen belooft het bestuur in overleg met de medezeggenschapsraad te doorlopen.