Wetenschappelijk onderwijs en onderzoek

De AOb behartigt de belangen van mensen werkzaam bij universiteiten en onderzoekinstellingen. Tot januari deed de VAWO – de vakbond voor de wetenschap – dat, maar door onze fusie staan we sterker. Samen met onze vertegenwoordigers op universiteiten werken we aan een gezonde en veilige werkomgeving.

 

Als eerste zijn we er voor onze leden. Waar nodig, staan we ze bij met goed juridisch advies, we luisteren naar wat er op universiteiten en onderzoekinstellingen speelt en we luisteren naar wat onze leden belangrijk vinden. Gezonde en wetenschap is niet van de vakbond, of van een universiteit, het is van ons allemaal en we kunnen dat alleen bereiken als we er gezamenlijk aan werken.

Beleidspunten

Onderwerpen als sociale veiligheid, de hoge publicatiedruk, diversiteit, het terugdringen de hoge werkdruk, maar ook van het hoge aantal tijdelijke contracten zijn voor ons belangrijk. Er zijn nog veel meer onderwerpen waar we hard aan werken zoals het pleiten voor een ander financieringsmodel voor universiteiten en een eerlijke financiering van het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek.

Landelijk bepleiten we deze onderwerpen bij de minister, Kamerleden en natuurlijk de werkgevers. We voeren stevige onderhandelingen met de Vereniging Nederlandse Universiteiten (VSNU) voor een goede cao waarin deze onderwerpen aan bod komen.

Op de universiteiten

Op de universiteit of onderzoekinstelling nemen AOb-vertegenwoordigers deel aan het zogenoemde Lokaal Overleg. Daarin zit het College van Bestuur en vertegenwoordigers van andere vakbonden. Zij werken gezamenlijk aan de uitvoering van de cao en maken afspraken over lokale arbeidsvoorwaarden. We zijn trots op onze vertegenwoordigers die hart hebben voor de wetenschap en hart hebben voor hun collega’s. Je bent altijd welkom om een afspraak met ze te maken voor een kop koffie of thee. Ga naar het overzicht. 

Samenwerking

Daarnaast gelooft de AOb in samenwerking. Samen met verschillende organisaties waaronder WOinActie, het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) en het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) trekken we gezamenlijk op om aandacht te vragen en situaties te verbeteren.

En uiteraard zijn we er voor onze leden. Waar nodig, staan we ze bij met goed juridisch advies. Ook luisteren we graag naar wat onze leden belangrijk vinden. Gezonde en wetenschap is niet van de vakbond, of van een universiteit, het is van ons allemaal en we kunnen dat alleen bereiken als we er gezamenlijk aan werken.

Meer informatie? Neem contact op met het Informatie en Advies Centrum van de AOb: 030 298 95 99 of mail naar info@aob.nl

Meest gestelde vragen


 • Hoe word ik lid van de AOb?

  De eerste drie maanden van het lidmaatschap zijn gratis. Via dit formulier word je lid van de AOb.

 • Wat zijn de voordelen van het lidmaatschap?

  De eerste drie maanden van het lidmaatschap zijn gratis. Als lid kun je gebruik maken van meerdere voordelen:

  • Rechtsbijstand voor je werk en inkomen
  • Elf keer per jaar het Onderwijsblad met toonaangevende artikelen in de brievenbus
  • Je krijgt persoonlijk advies
  • Stakingsuitkering wanneer jouw bestuur salaris inhoudt bij een staking
  • Hoe meer leden, hoe sterker wij staan bij de onderhandelingen voor jouw cao
  • Belastingvoordeel van ruim 40 procent op de contributie
  • Belastingservice van de FNV, laat elk jaar kosteloos je belastingpapieren invullen

  Meer informatie vind je hier.