Onderwijstips

8

Zo ga je als docent om met ChatGPT

Onrust in de lerarenkamer, want ChatGPT zet in een oogwenk boekverslagen en profielwerkstukken in elkaar. Luidt dit het einde in van schriftelijke werkstukken als toetsvorm? Of zal het onderwijs een antwoord vinden, net zoals op de rekenmachine, Wikipedia en websites vol uittreksels? Zo ga je slim om met deze kunstmatige intelligentie.

LEES DEZE TIPS
6

Zes tips over omgaan met diversiteit

De culturele diversiteit in het mbo is groot, en dat leidt volgens docenten tot spanningen. Hoe daarmee om te gaan? Kennedy Tielman, lerarenopleider bij Fontys Hogescholen en onderzoeker vanuit Wageningen Universiteit, geeft tips.

LEES DEZE TIPS
6

Herken de smoes

De zes vaakst genoemde redenen om je niet in een hogere salarisschaal te plaatsen, waarom dit non-argumenten zijn en wat je er tegen kunt doen.

LEES DEZE TIPS
5

Vijf tips voor meer werkgeluk

Het ervaren van autonomie en professionele ruimte zijn heel belangrijk voor je werkgeluk. Maar hoe kom je voor je vak en jezelf als leraar op in de hectiek van de dag? Dat beschrijft Maike Douglas (juf Maike) in haar boek ‘De gelukkige leraar’. Hieronder volgen vijf tips. Meer weten? Lees ook het artikel over geluk in het Onderwijsblad van oktober 2021.

LEES DEZE TIPS
8

Zó houd je jongens bij de les

Meisjes. Ach ja: vlijtige meisjes. Daar weten we wel raad mee in de klas. Maar wat doen we met die beweeglijke, drukke en achterblijvende jongens? Oud-leerkrachten Lauk Woltring en Dick van der Wateren publiceerden er een boek over getiteld ‘De ontwikkeling van jongens in het onderwijs’.

LEES DEZE TIPS
6

Scheidingsellende op school

Bleke koppies, huilbuien en uit de hand gelopen tienminutengesprekken. “Het is heel moeilijk niet te worden meegezogen in de scheidingsellende van ouders.”

LEES DEZE TIPS
4

Hoe blijf je overeind

Eén op de vijf Nederlandse docenten heeft burn-outklachten. Hoe voorkom je dat? Tips van leraren, een leidinggevende en van een onderzoeker.

LEES DEZE TIPS
10

Do’s en don’ts bij fysiek ingrijpen

Fysiek ingrijpen doe je als leraar liever niet. Maar in sommige situaties moet je wel. De vraag wat je dan wel en niet mag doen, is niet te vangen in een protocol. Hierbij geven we je wel wat tips en handvatten. Ook stond er een artikel over fysiek ingrijpen in het Onderwijsblad van oktober, dat lees je hier terug.

LEES DEZE TIPS
8

De acht valkuilen van toetsing

Een bont gezelschap van leraren en methodemakers studeerde afgelopen zomer af als toetsdeskundige aan Fontys in Tilburg. Bij het toetsen gaat nog heel wat mis, vertelt Desirée Joosten–ten Brinke, directeur van de nieuwe masteropleiding. Ze zet de valkuilen op een rij.

LEES DEZE TIPS
9

Negen tips voor een succesvolle combinatiegroep 2/3

Meestal gebeurt het uit nood en niet uit pedagogisch oogpunt. Te weinig leerlingen om een groep 2 samen te stellen, niet genoeg kinderen voor een groep 3. Dan maar samen. De combinatiegroep 2/3 kan de leerkracht heel wat kopzorgen opleveren. Want: hoe leer je kinderen lezen in een klas vol spelende kleuters? Het is te doen en heeft soms zelfs grote voordelen.

LEES DEZE TIPS
8

Consequent voor de volle 100 procent

Orde houden begint met het consequent naleven van de regels. En zeggen dat je ‘best’ of ‘redelijk’ consequent bent, geeft onomwonden aan dat je niet consequent bent. Gewoon consequent zijn is echter makkelijker gezegd dan gedaan.

LEES DEZE TIPS
8

Tips om straf te geven tijdens de les

Gevloek, gejengel en geklier. Soms gedragen leerlingen zich zo vervelend, dat je wel moet straffen. Toch? Maar hoe doe je dat eigenlijk? Zorg dat je situaties creëert waarbij iedereen achteraf tevreden is.

Over straffen zijn de meningen verdeeld. De een zweert bij strafregels, de ander heeft het uitgangspunt dat een conflict het beste zonder straffen kan worden opgelost, omdat dit voor iedereen als een overwinning wordt ervaren. Zorg in ieder geval dat je consequent straft, dus ken je eigen methode en houd je aan je eigen regels.

LEES DEZE TIPS
10

Chaos in de klas, zo ga je die tegen

Hoe houd je orde in de klas? Streng beginnen; consequent zijn; niet boos worden. Als leraar in spe word je overspoeld met tips. Nog een paar? Ga stevig staan, met je voeten iets uit elkaar, schouders naar achteren, hoofd omhoog. Zo zie je er uit als de baas.

 

LEES DEZE TIPS
6

Zes tips voor meer poen

Je bent starter en dus moet je onderaan het salarisgebouw beginnen. Mooi niet dus. Het tekort aan leraren is zo groot dat je best wat meer uit de onderhandelingen kunt slepen. Weet wat je waard bent en gooi dat in de strijd. Zes tips voor een beter onderhandelingsresultaat.

 

LEES DEZE TIPS
9

Herrie in de klas: tips voor een betere akoestiek

Hoofdpijn, moeheid en leerlingen die niet lekker leren. Hoge geluidsniveaus en galm hebben veel impact. Toch krijgt de akoestiek van lesruimtes vaak weinig aandacht. “Terwijl het voor de leerkracht vermoeiend is om luid te spreken en voor kinderen wordt het luisteren naar de leerkracht onprettig, wat negatief is voor de leerprestaties”, zegt Lennard Duijvestijn, eigenaar van het Geluidburo, een ingenieursbureau gespecialiseerd in geluidsonderzoek in onder andere scholen.

 

LEES DEZE TIPS
8

Acht tips voor een ontspannen wisselmoment

Beginnende leerkrachten of collega’s met veel meer ervaring, bijna iedereen worstelt wel eens met de lesovergangen. Belangrijk is dat je je als leerkracht, als leider van de groep, goed voelt bij wat er gebeurt. Acht tips voor betere wisselmomenten van leerkrachtcoach Roelie Zijlstra. Meer informatie op www.leerkrachtcoach.nl

LEES DEZE TIPS
7

Zeven alternatieven voor de vinger opsteken

“Het mag losser,” zegt Ellen Emonds, voormalig leerkracht van het jaar en inmiddels werkzaam als leerkrachtbegeleider. Hij schafte destijds de vinger af. Omdat het kinderen in de wachtstand zet. Omdat het vaak dezelfde leerlingen zijn die de beurt krijgen. En omdat het te weinig informatie geeft over in hoeverre de instructie bij de hele groep is geland. Emonds geeft zeven tips om de vinger minder prominent te laten zijn.

LEES DEZE TIPS
9

Tips tegen hacken

Veilig zijn begint met: niet denken dat je veilig bent. Ook niet als basisschool. Hackers worden steeds jonger, of soms willen tieners hun oude school een streek leveren. Hoe beveilig je je school zo goed mogelijk?

LEES DEZE TIPS
11

Elf tips voor een goed groepsplan

Groepsplannen schrijven is ‘stom werk’, vinden veel leerkrachten. Maar het is helemaal stom om een dik plan te schrijven en het dan in de kast te laten verstoffen. Daarom: elf tips voor een goed groepsplan.

LEES DEZE TIPS
6

Zes principes voor een effectieve les

De Grote Zes. Zo noemt het Amerikaanse Institute of Education Sciences een rijtje instructiemethoden waarvan als een paal boven water staat dat ze werken, bij elk vak en voor leerlingen van elke leeftijd. Opvallend: lang niet iedereen past deze principes toe. De meeste leerboeken besteden er helemaal geen aandacht aan. Het Onderwijsblad zet de Grote Zes op een rij, inclusief concrete voorbeelden. Download de handige infopgrahic met alle informatie via deze link. 

LEES DEZE TIPS
8

Tips voor een goede duo-samenwerking

De samenwerking met een duo-collega is soms net een huwelijk. Het is fijn te delen, maar irritaties liggen op de loer. In het basisonderwijs zijn duo’s niet meer weg te denken: bijna drie kwart van het personeel werkt er in deeltijd, blijkt uit het rapport Trends en Cijfers. Hoe werk je goed samen?

LEES DEZE TIPS
5

Hoe de dorpsschool populair werd

Hoe zorg je ervoor dat een dorpsschool populair wordt tot in de verre omstreken? Basisschool de Zaaier in Teuge groeide van ruim 80 naar 135 leerlingen en heeft nu zelfs een wachtlijst. Vijf van de lessen die oud-directeur Jan-Willem Stegeman leerde.

LEES DEZE TIPS
5

Vijf tips voor meer lucht

Te druk? Om plezier in je werk te houden, moet je vaker ‘nee’ verkopen. Sta op tegen het systeem, tegen je directeur. Dat is best ingewikkeld. Inzicht in je uren, de nieuwe Wet beroep leraar en de onderstaande tips van Björn Deusings van Tijdwinst.com kunnen helpen. Lees ook het artikel: ‘Nee tegen je baas is oké’ uit het Onderwijsblad van september 2017 waarin wordt uitgelegd hoe je op kan staan tegen je leidinggevende.

LEES DEZE TIPS
9

Hoe vind ik een leuke baan?

Je eerste baan is belangrijk. Toch gaan beginnende leraren nogal eens in zee met de eerste de beste school die ze een plek aanbiedt. Niet verstandig, vinden loopbaanadviseurs, want op een baan die niet bij je past, kan je vreselijk afknappen. Negen tips die je helpen een baan te vinden waar je wel gelukkig van wordt.

LEES DEZE TIPS
9

Solliciteren is jezelf profileren

Hèhè, afgestudeerd! Nu kun je aan de slag als leraar, maar hoe kom je aan een interessante baan? En moet je genoegen nemen met het geboden salaris of heb je zelf ook nog wat in de melk te brokkelen? “Het is de kunst om op te vallen. Anders beland je onderop de stapel.” En nog meer tips.

LEES DEZE TIPS
7

Tips voor je stemgebruik

Het zijn maar twee kleine slijmvliesplooien, maar ze kunnen alles voor je doen. Geïnteresseerd klinken, stellig, intiem of juist zakelijk. Stemtrainer Elizabeth Ebbink legt uit hoe je gehoord wordt op een teamvergadering of contact maakt met een boze leerling.

LEES DEZE TIPS
9

Tips voor een soepele start

Docente Leonie Verweij gaf tien jaar les in de bovenbouw en is nu invaller bij stichting Robijn voor basisonderwijs in Nieuwegein. Samen met Elise Luiten heeft ze onderwijsadviesbureau Docenttalent en schreef ze het boek Talent voor de klas. Negen tips om het schooljaar goed te beginnen.

LEES DEZE TIPS