Zadkine moet grip op verzuim snel verbeteren

De mbo-instelling Zadkine krijgt een boete als de school bij de vijf opleidingen Logistiek niet voor eind januari het verzuimbeleid en de aanwezigheids-en afwezigheidsregistratie op orde heeft. Dat meldt minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs in een brief aan de Tweede Kamer.

Kamerleden van de SP en PvdA stelden vragen aan de minister over het hoge verzuim en de gebrekkige registratie daarvan. Begin juni bracht Hugo de Jonge, toenmalig onderwijswethouder van Rotterdam, de gemeenteraad al op de hoogte van de problemen bij de Zadkine-locatie aan de Aluminiumstraat. Niet veel later startte de Onderwijsinspectie een onderzoek.

De inspecteurs concluderen in een rapport eind oktober dat de school onvoldoende zicht heeft op het ongeoorloofd verzuim van de studenten: ‘De registratie is niet deugdelijk en niet betrouwbaar.’ Er gaat te veel mis bij de registratie, bijvoorbeeld doordat docenten en studenten niet op de hoogte zijn van roosterwijzigingen, onderwijspersoneel verschillend omgaat met afspraken rond het te laat komen en omdat alle studenten automatisch op aanwezig staan in het digitale systeem bij het eerste uur. Daardoor is strikte controle noodzakelijk, maar dat gebeurt niet altijd.

Boete

Van Engelshoven is ook bezorgd en vindt dat Zadkine tekort is geschoten, zo meldt zij de Kamer. Zij belde direct na het uitkomen van het rapport met de bestuursvoorzitter van de mbo-school. De school krijgt tot eind januari de tijd om veranderingen door te voeren. ‘Mocht daaruit blijken dat de situatie op de vijf opleidingen nog steeds te wensen overlaat’, schrijft Van Engelshoven ‘dan volgt verdere actie waaronder het opleggen van een bestuurlijke boete.’

Eerder was de opleiding Logistiek al in het nieuws vanwege twee frauderende docenten. Zij zijn ontslagen omdat ze studenten hielpen bij het maken van hun tentamens.

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER