Beeld: Pixabay
Beeld: Pixabay

Yoga, hardlopen en koffie schenken: dit doen leraren op 12 december

Leraren en ander onderwijspersoneel uit het primair onderwijs hebben voor aanstaande dinsdag al veel ludieke acties bedacht om te laten zien dat ze staken. Wat ze gaan doen? Op het programma staat onder meer yoga, hardlopen, samen lunchen en bijspringen in een woonzorgcentrum.

“Wij willen op 12 december ontspannen naar huis”, zegt Wilma Giesen, onderwijsondersteuner bij basisschool De Meent in Waalre. “Het onderwijspersoneel kan daarom die dag een workshop mindfulness bij een collega volgen, yoga doen en de gymleerkracht geeft een work-out, zodat we allemaal kunnen ontspannen.” Giesen werkt al meer dan twintig jaar in het onderwijs. “De druk is hoger geworden, zeker door passend onderwijs.” Aanstaande dinsdag is de school dicht. “Vorige keer gingen we naar Den Haag. Nu vonden we dit een goede manier om te laten zien dat we aan het staken zijn.”

“We zijn niet zo’n staakgraag volkje, maar het is goed om dit met elkaar te doen”

Ook op Texel gaan de scholen dicht, zegt Inge Lekkerkerker, leerkracht van de Lubertischool. “We wonen in een klein gebied en moeten samen optrekken”, zegt ze. Daarom bedacht ze om in optocht naar de plaatselijke bioscoop te lopen voor een onderwijsfilm. “Daarna gaan we lunchen. Een moeder waarmee ik in de GMR zit heeft de leraren een lunch aangeboden bij haar groepsverblijf in De Koog. Ze zet ons daarmee in het zonnetje”, zegt Lekkerkerker. “De activiteiten zijn voor alle Texelse leraren van de drie verschillende schoolbesturen. We zijn niet zo’n staakgraag volkje, maar het is goed om dit met elkaar te doen.”

Koffie schenken

Marleen Hietland geeft les op Olivijn, een school voor speciaal onderwijs (cluster 3) in Almere. Het viel haar op dat tijdens de eerste stakingsdag reacties kwamen van mensen die in de zorg werken. “Zo van dan moet je maar eens bij ons komen kijken. Bij ons is de werkdruk nog hoger. En: wij hebben minder vakantie. Kijk, je kunt sectoren niet met elkaar vergelijken, maar we hebben wel veel sympathie voor hen. Als zij zouden staken is er niemand die hun cliënten opvangt. Dat kwam wel binnen bij ons.” Dus gaat een deel van Olivijns leraren en ondersteunend personeel dinsdag naar Woonzorgcentrum Polderburen in Almere om te doen wat uitkomt: koffie schenken, een spelletje doen, of wandelen met de bewoners.

“Op ons hardloopshirt pinnen we de stakingsoproep vast”

Dorien König, AOb-er en leerkracht op De Klimroos in Leidsche Rijn, trekt dinsdag de hardloopschoenen aan en gaat vijf à tien kilometer rennen met een klein groepje collega’s. “Je kan thuis zitten om te staken, maar wij willen het écht laten zien en iets gezamenlijks doen. Op onze shirts pinnen we de stakingsoproep vast”, zegt König. “We gebruiken de dag dus om hard te lopen tegen stress en werkdruk.” De collega’s die niet meegaan wachten de hardlopers op bij het AOb-hoofdkantoor.

Noordzeekanaal

Bij Stichting Openbaar Primair Onderwijs (OPO IJmond) is het personeel van plan ’s ochtends rond half 10 een lange rij te maken langs het Noordzeekanaal richting Velsen-Zuid. ‘We willen graag met zoveel mogelijk mensen laten zien dat we ons hard maken voor goed openbaar onderwijs in IJmond. Neem je spandoek en OPO IJmond paraplu mee’, zo staat in de brief van het organisatieteam.

Heb jij zelf ook een bijzonder idee? Mail foto’s door op de dag zelf via de Facebook-pagina van de AOb.

 

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER