De kleuters van groep 1/2 van basisschool De Wereldboom vragen in een wervingsfilmpje wie hen les komt geven.
De kleuters van groep 1/2 van basisschool De Wereldboom vragen in een wervingsfilmpje wie hen les komt geven.

Beeld: HKC De Wereldboom/Johan Bosgraaf

Wervingsfilmpje basisschool in Amsterdam is een hit

Het wervingsfilmpje om leraren te trekken naar de Amsterdamse basisschool De Wereldboom, is landelijk en internationaal opgepikt. Ouders die de school willen helpen met het zoeken naar leraren maakten het filmpje. “Je schrikt ervan dat het onderwijs niet vanzelfsprekend is”, zegt ouder Marleen Kerssemakers. “Je wilt iets doen.”

‘Ik word acrobaat’, ‘Ik wil later conciërge worden’, ‘Ik word piloot’, delen de kleuters van groep 1/2 in het filmpje dat er gelikt uitziet. Het laatste jongetje zegt dat hij meester wilt worden. ‘Want, die hebben we niet.’

Ook bij De Wereldboom in Amsterdam hebben ze last van het lerarentekort, zo liet schoolleider Ine van Vuuren al in juni vorig jaar weten. Ouder Kerssemakers ziet het ook. “We zien dat de school veel moeite heeft met het vinden van leerkrachten en soms gedwongen is dure uitzendkrachten in te zetten.” Aanstaande april vertrekt er ook een docent uit groep 1/2 en per 1 februari is er een andere klas zonder leerkracht, volgens Kerssemakers. “Dat we ons zorgen maken is zacht uitgedrukt. De angst slaat ons op het hart. Je wilt een goede basis voor je kind.”

Daarom kwamen de ouders in actie en maakten een wervingsfilmpje dat de website met vacatures van de Wereldboom onder de aandacht brengt. “Wij zijn met een groepje ouders bij elkaar gaan zitten. De een is cameraman, een ander heeft mediacontacten. Dit filmpje is eruit gekomen, het zijn onze eigen kinderen.”

Aandacht

Afgelopen vrijdag lanceerden de ouders het filmpje. Inmiddels is het via Youtube al meer dan 8000 keer bekeken, op Vimeo 2500 keer en werd het flink verspreid op sociale media. Zo tweette de Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman het filmpje. Ook buiten de landsgrenzen is er aandacht voor. ‘Dutch schoolchildren make video appeal amid teacher shortage’, zo kopte de Britse krant the Guardian. “Het is hard gegaan”, zegt Kerssemakers. “Zelfs in Vietnam was het opgepikt.”

Toch heeft alle aandacht er tot nu toe nog niet voor gezorgd dat leraren zich hebben gemeld. “De media-aandacht is hartstikke leuk, maar we hopen nog wel dat er leraren interesse hebben.”
In de grote steden is het lerarentekort nijpend. Vorige week riepen de onderwijswethouders van de vier grote steden de minister op om de onderwijscrisis te bezweren en te komen met structurele investeringen.

Meer nieuws