Alles wat je moet weten over de staking op 12 december
Alles wat je moet weten over de staking op 12 december

Beeld: Typetank

Wat je moet weten over de staking op 12 december

Op 12 december gaat het primair onderwijs weer plat als onderwijsminister Arie Slob niet met 1,4 miljard euro voor de sector over de brug komt. Alles wat je over deze staking moet weten vind je op deze pagina.

De AOb registreert de stakers op 12 december digitaal. Je kunt die dag via onze website een formulier invullen met je gegevens, zodat je ook een stakingsuitkering krijgt. Let op! Je kunt het formulier alleen op de stakingsdag invullen. Tegelijk vragen we of jouw school helemaal dicht is. De manier van registreren kan per bond verschillen. Teams kunnen de stakingsdag zelf vormgeven. Wanneer dat gewenst is, komen AOb-contactpersonen langs. Op het hoofdkantoor in Utrecht zijn stakers welkom met vragen of voor discussie.

Stakingsuitkering

De verwachting is dat meer schoolbesturen loon zullen gaan inhouden dan bij de staking van 5 oktober. Leden van de AOb hebben recht op een stakingsuitkering als er loon wordt ingehouden. Deze bedraagt maximaal 61 euro en is belastingvrij. Download het loondervingsformulier voor de staking van 12 december via deze link op onze website.

Stakingsbijeenkomsten

De AOb houdt op 12 december op verschillende plaatsen in Nederland een stakingsbijeenkomst. Iedereen die staakt is welkom tussen 10.00 – 12.00 uur op één van de tien plaatsen waar AOb-leden en niet-leden kunnen doorpraten over het actietraject. Je kan terecht voor een kop koffie samen met jouw collega’s en er is een korte actie-toespraak om 11.00 uur. Wie vragen heeft over de cao wordt ter plekke geholpen. Aanmelden kan via AOb-Events.

De plaatsen van de bijeenkomsten zijn wel al bekend: Utrecht, Alkmaar, Deventer, Nijmegen, Eindhoven, Sittard, Rotterdam, Goes, Groningen en Leeuwarden.

Vragen en antwoorden

Bijna dertig vragen én antwoorden over de staking op 12 december hebben we voor je op een rij gezet in het artikel: Vragen en antwoorden over de staking op 12 december. Moet ik me wel laten registreren? Mijn werkgever/leidinggevende van de school verbiedt mij te staken. Wat nu? Is er een stakingsbijeenkomst? Op al deze vragen geeft het artikel een antwoord.

Uren inhalen?

Verschillende AOb-leden moeten van hun directie of bestuur gestaakte uren inhalen, omdat anders de wettelijke onderwijstijd niet wordt gehaald. Onzin, zeggen de juristen van de AOb en de FNV, want staken – niet werken – is een grondrecht. Bovendien halen vrijwel alle scholen met gemak de wettelijke onderwijstijd. Moet je de gestaakte uren inhalen? Lees het artikel: Inhalen uren is uitholling stakingsrecht.

Werkwilligen mogen besmet werk weigeren

Het kan zijn dat de directeur werkwilligen vraagt om de klas van een staker over te nemen. Dat is besmet werk, schrijven de juristen van AOb en FNV. Ook het inhuren van uitzendkrachten is verboden. Lees het artikel: Werkwilligen mogen besmet werk weigeren. 

Handige downloads

Voor de staking op 12 december is een speciale #ikstaak poster en flyer beschikbaar. Deze kun je downloaden, uitprinten en uitdelen aan mensen die geïnteresseerd zijn. De poster is op A3-formaat, die kun je uitprinten en ophangen in jouw school. De twee documenten geven informatie over de reden van de staking. Downloaden? Ga naar deze link voor de poster, de flyer vind je via deze link.

Meer nieuws