Algemeen

Waar is m'n leraar?

Op basisscholen in Zuid-Holland staan nog een flink aantal vacatures open. Volgens de betrokken besturen levert dat niet direct problemen op aangezien scholen alles op alles zetten om de gaten te vullen.

Tekst Joëlle Poortvliet - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

waar-is-mn-leraar-2

Teams merken het wel. Om de formatie rond te krijgen gaan bijvoorbeeld ib’ers of directeuren een dag voor de klas. Ook parttimers die nog geen nieuwe duo-collega hebben kiezen soms voor meer dagen per week werken, aldus Jakolien Kraeima, hoofd human resource van het Rotterdamse schoolbestuur RVKO, vanaf haar vakantieadres op Vlieland. “Als het om je eigen klas gaat zijn medewerkers vaker bereid om dat te doen.”

Rotterdam

RVKO heeft nog 36 vacatures open staan voor haar 66 scholen. Voor een deel gaat het om parttime- en vervangingsfuncties. Kraeima: “We hebben onze directeuren gepolst: Hoe groot is je probleem? De meesten kunnen prima van start. Een aantal zeggen: Zoals we nu beginnen moet het niet het hele jaar gaan duren.”

BOOR, een ander groot schoolbestuur uit Rotterdam, heeft alle zeilen bijgezet om mensen te werven. Voor de zomer telde het bestuur nog 54 vacatures op 73 scholen. Woordvoerder Jan Veenker: “Dat was wel even schrikken. Waar we niet op hadden gerekend waren leerkrachten die buiten de stad wonen en door het lerarentekort een baan bij hen in de buurt konden krijgen.” Het bestuur stelde een externe recruiter aan en liet het uitzendbureau waar ze al mee werken meer fte werven dan normaal. Op dit moment zijn er nog vier vacatures, waarvoor in twee gevallen nog gesprekken plaatsvinden.

Den Haag

Ook in Den Haag doen de scholen er alles aan om te voorkomen dat klassen naar huis moeten. De stichting De Haagse scholen heeft nog 28 vacatures openstaan op 52 scholen. De teams lossen het op, zegt woordvoerder Cindy Mattijssen: “Wat we horen is dat kleuters bijvoorbeeld worden verdeeld onder andere groepen, of dat mensen extra dagen komen werken.”

Zorgwekkender lijkt de situatie van stichting Lucas Onderwijs in Den Haag. Haar website vermeldt nog 61 openstaande vacatures op 47 scholen. Een HRM-medewerker geeft aan niet precies te weten welke gesprekken er deze zomer zijn gevoerd, maar dat het werkelijke aantal er niet ver naast zal liggen. Vooral de binnenstadscholen kampen met gaten in de formatie. De Jeroenschool bijvoorbeeld zoekt volgens de Lucas-site nog drie leerkrachten en twee leerkrachten in opleiding (lio’s). Het bestuur van Lucas Onderwijs is niet bereikbaar voor een reactie.

Leiden

In weekblad Elsevier zegt directeur Ger van der Meer van de Leidse basisschool Merenwijk nog hard op zoek te zijn. Haar multiculturele school staat in een sociaal zwakkere buurt. Dat schrikt veel sollicitanten af. ‘Er heerst hier een andere dynamiek, je moet stevig in je schoenen staan om hier te werken’, vertelt ze in het jongste Elsevier-nummer. Van der Meer zoekt nog één leraar voor drie dagen in de groep voor kinderen van vluchtelingen en één voor twee dagen in groep 4. ‘Mogelijk valt een collega nog uit wegens privéomstandigheden. Dan heb ik drie vacatures in te vullen.’

Op 12 september gaan Zeeland en Zuid-Holland staken. Een beter salaris moet het vak aantrekkelijker maken voor nieuwe generaties leerkrachten. Lees hier meer over de staking.