'Het aantal afgestudeerden zal door de toetsen dalen', zeggen onderzoekers
'Het aantal afgestudeerden zal door de toetsen dalen', zeggen onderzoekers

Beeld: Pixabay

VO-raad stelt onderzoek in naar schoolexamens

De VO-raad stelt een onafhankelijk onderzoek in naar de kwaliteit van de schoolexamens. De raad, vertegenwoordiger van de schoolbesturen, roept daarnaast zijn leden op zelf de organisatie van de schoolexamens kritisch onder de loep te nemen.

Het onderzoek van de VO-raad moet de kwaliteit van de schoolexamens tegen het licht houden en de positie van het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) daarin, zo schrijft de raad op zijn website. 

Het examen-drama op twee vmbo-scholen in Maastricht is de aanleiding voor het onderzoek. Op de Limburgse scholen ontdekte de Onderwijsinspectie flinke tekortkomingen in de schoolexamens. Leerlingen hadden delen niet gemaakt en er ontbraken cijfers. Het roept de vraag op, volgens de VO-raad, of dit op meerdere scholen aan de orde is. Daar zijn vooralsnog geen aanwijzingen voor, zo zei Rosenmöller in het radioprogramma Nieuws en Co. Hij zei op de radio ook dat scholen zich kwetsbaar moeten opstellen, in het belang van het schoolexamen dat toch de helft van het eindcijfer bepaalt.

Scholen moeten kritisch gaan kijken hoe de examinering is georganiseerd. Zo moet het programma van toetsing en afsluiting voor iedereen helder en werkbaar zijn en moeten er voldoende ‘checks en balances’ zijn ingebouwd.

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER