Scholengroep Boor komt terug op hun besluit en houdt geen loon in van medewerkers in het vo.
Scholengroep Boor komt terug op hun besluit en houdt geen loon in van medewerkers in het vo.

Beeld: Typetank

Vo-medewerkers Boor krijgen toch loon als ze staken

Scholengroep Boor betaalt medewerkers uit het voortgezet onderwijs toch door tijdens de tweedaagse staking, net als hun collega’s uit het primair onderwijs. Het bestuur komt daarmee terug op een eerder besluit om alleen het loon van po-medewerkers uit te betalen. Verschillende vo-docenten en de AOb vonden dat er sprake was van een ongelijke behandeling.

Dorieke Hammink, woordvoerder van de scholengroep met zo’n 75 scholen in Rotterdam, bevestigt dat het bestuur op het besluit is teruggekomen. Aanvankelijk liet Boor medewerkers weten, dat deelnemers aan de protestmars en de manifestatie in de Kuip in het primair onderwijs doorbetaald zouden worden. Dit is een gezamenlijke actie van WIJonderwEIS, de AOb en de andere bonden in Rotterdam. In het voortgezet onderwijs was er niet zo’n afspraak gemaakt. ‘Dat wringt’, geeft het bestuur van Boor toe in een mail aan de medewerkers.

Dat vond ook AOb-rayonbestuurder Jan Menger. “Het kan niet zo zijn dat je als je in het primair onderwijs werkt voor dezelfde werkgever wel je loon krijgt en in een andere sector niet”, zegt Menger. Hij maakte daarom samen met AOb-leden bezwaar bij het bestuur.

‘Het kan niet zo zijn dat je als je in het primair onderwijs werkt voor dezelfde werkgever wel je loon krijgt en in een andere sector niet’

Overstag

Het bestuur is mede daarom overstag gegaan en trekt de situatie nu voor het po en vo ‘gelijk’. Onder voorwaarden worden medewerkers uit beide sectoren doorbetaald. Zo moeten ze op donderdag meedoen aan de protestmars en manifestatie in de Kuip en ’s middags op school werken aan doelen van de staking, zoals het nadenken over werkdrukvermindering en het tegengaan van het lerarentekort. Bij medewerkers die op een andere manier de staking invullen, wordt het loon wel ingehouden. De locatiedirecteuren van de scholen controleren dit, laat Hammink weten. ‘Zij geven in Afas door bij wie het loon moet worden ingehouden’, aldus de woordvoerder.

Rayonbestuurder Menger geeft aan dat LMC in Rotterdam geen loon inhoudt. CVO doet dit wel. AOb-leden kunnen voor de dagen dat ze staken een stakingsuitkering van maximaal 64 euro per dag krijgen.

Meer nieuws