Algemeen

Veelgestelde vragen over de staking van 6 november

In tegenstelling tot eerdere berichten gaat de staking op 6 november dóór. Wij roepen alle leden in het primair en voortgezet onderwijs op om het werk neer te leggen en actie te voeren. Lees hier wat je moet weten over deze staking.

Tekst Webredactie - - 5 Minuten om te lezen

veelgestelde-vragen

Beeld: Pixabay

Gaat de stakingskas weer open?

Ja. De AOb heeft de steun voor het convenant ingetrokken, de stakingskas gaat weer open. We gaan dóór.

Gaan de regionale bijeenkomsten door?

De bijeenkomsten in Amsterdam (De Dam), Leeuwarden (WTC Expo) en Eindhoven (Effenaar) gaan door. Net als de reizende manifestatie van Almere naar Arnhem, via Zwolle en Enschede. Op tal van plaatsen zijn pop-up bijeenkomsten. Ga naar investeer-in-onderwijs.nl voor het programma, die site wordt dagelijks bijgewerkt.

Wie mag er staken?

De AOb roept alle leden die werken in het basis-, speciaal en voortgezet onderwijs op om het werk op 6 november neer te leggen. We staken voor een eerlijk salaris en minder werkdruk. De leden van de AOb hebben al een stakingsoproep thuis ontvangen, deze oproep blijft staan. Wij vragen om je – als je in aanmerking wilt komen voor een uitkering – te registreren als je het werk neerlegt op 6 november. Dat kan op verschillende manieren. De makkelijkste manier is digitaal op de stakingsdag zelf, via investeer-in-onderwijs.nl. Dit formulier is uitsluitend op woensdag 6 november te bereiken.

Staken de onderwijsondersteuners (oop) in het po en vo ook?

Natuurlijk! Wij pleiten voor een investeringsplan om de hele sector een flinke impuls te geven. Dit geldt dus ook voor het oop in de beide onderwijssectoren. Wij willen duidelijk maken op de dag van de begrotingsbehandeling dat het kabinet over de brug moet komen met investeringen in het hele primair en voortgezet onderwijs, dus ook voor de lonen voor oop’ers, want daar waren tot nu toe niet genoeg middelen voor.

Waarom heeft de AOb afstand genomen van het convenant?

De AOb heeft steeds actie gevoerd voor structurele investeringen voor een hoger salaris en minder werkdruk. Het bod van 460 miljoen euro van onderwijsminister Arie Slob voorzag amper in structurele investeringen. Toch heeft (toenmalig) AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen haar handtekening gezet onder dat convenant. De AOb zag het nadrukkelijk als een eerste stap naar betere omstandigheden voor onderwijspersoneel in het primair en voortgezet onderwijs, maar had het convenant niet gelijk moeten tekenen. Verheggen had het convenant eerst moeten voorleggen aan het hoofdbestuur en een ledenpeiling moeten houden. Dat realiseert Verheggen zich nu ook. In haar verklaring noemt ze het tekenen van het convenant en het afblazen van de staking ‘een verkeerde keuze’. Vandaar dat ze is afgetreden en dat het hoofdbestuur afstand heeft genomen van het convenant.

Komt die 460 miljoen euro er nu wel?

Ja, het convenant blijft ook zonder de AOb overeind. De beloofde 460 miljoen euro aan investeringen komt er gewoon. Alleen is er een mogelijkheid dat de AOb straks niet meer aan de cao-onderhandelingstafel zit voor het primair onderwijs, waar de 150 miljoen euro aan investeringen voor salarissen verdeeld wordt. Het voortgezet onderwijs krijgt ook 150 miljoen, maar dat geld wordt via de lumpsum verdeeld onder schoolbesturen.

Hoe kan ik meepraten?

Maandag 4 november is er een algemene ledenvergadering in het AOb-hoofdkantoor. Afgevaardigden mogen stemmen tijdens de algemene vergadering. Ook kan je jouw stem laten horen tijdens de actiebijeenkomsten op 6 november.

Waarom staken we toch?

Structurele investeringen blijven nodig om goed onderwijs te garanderen voor onze kinderen. Om de werkdruk te verlagen, de loonkloof tussen basis- en voortgezet onderwijs te dichten en het beroep van leraar aantrekkelijker te maken. Leraren die lesgeven in het speciaal onderwijs moeten er beter mee beloond worden, net als personeel op scholen in achterstandswijken. Daarom leggen we 6 november het werk neer.

Ik heb mijn lidmaatschap opgezegd na het nieuws over het convenant vrijdag 1 november, en wil nu toch staken. Heb ik nog recht op een stakingsuitkering?

Opzeggingen bij de AOb gaan per kwartaal, dat betekent dat jouw opzegging ingaat per 1 januari 2020. Binnen deze opzegtermijn ben je dus nog gewoon lid en heb je recht op een stakingsuitkering. Wil je de opzegging herroepen, dan kan dat. Doe dat zo snel mogelijk door een mailtje met lidnummer te sturen naar info@aob.nl

Dit geldt niet voor mensen die uit het onderwijs of met pensioen gaan, dan is de opzegtermijn één maand en loopt het lidmaatschap tot 1 december 2019.

Waar kan ik mij woensdag registeren?

Ga woensdag naar: investeer-in-onderwijs.nl/6-november/registreren/ om je te registreren. Alleen op 6 november is er een registratieformulier op die website te vinden.

Mijn school gaat toch open, moet ik dan werken?

Het is een individuele keuze om deel te nemen aan de staking. De AOb roept alle leden op om het werk neer te leggen. Ben je lid van de AOb, dan kan je aanspraak maken op de stakingskas en een stakingsuitkering krijgen van maximaal 63 euro. Als je gaat staken dan moet je dit wel melden aan jouw werkgever. Maar een werkgever vult niet in hoe een staker de stakingsdag doorbrengt. Als staker beslis je zelf of je naar school gaat, thuisblijft en of je met het team een stakingsactiviteit plant.

Mijn werkgever houdt loon in als ik staak. Wat nu?

Dan krijg je geld van de AOb! Vanaf de stakingsdag, 6 november, staat er op onze website een loondervingsformulier dat je kunt downloaden, dit geldt voor alle AOb-leden in het primair en voortgezet onderwijs. Print het formulier uit en vul alle gegevens in. Belangrijk is om een kopie van je loonstrook mee te sturen waarop staat dat er daadwerkelijk loon is ingehouden. Zonder loonstrook kan de AOb niets uitkeren. Het geld, maximaal 63 euro per dag, ontvang je op het rekeningnummer dat bij de AOb bekend is. Het bedrag wordt, als de AOb jouw loondervingsformulier en de salarisstrook heeft ontvangen, zo snel mogelijk uitbetaald.

Hoe zit het met mijn rechtsbijstand als ik staak?

Voor AOb-leden geldt dat hun rechtsbijstand is geregeld voor de duur van de staking.

Ik ben lid van een andere vakbond, wat kan ik dan doen?

Richt je tot je eigen vakbond.

Kan ik voor de staking nog overstappen van bond?

Ja, meld je af bij je eigen bond en ga naar deze link op AOb.nl: lid worden. Als je overstapt van CNV Onderwijs heb je een opzegtermijn van drie maanden. Maar bij de AOb zijn de eerste drie maanden gratis. Iedereen die lid wordt voor of op 6 november en staakt kan aanspraak maken op de stakingskas als het schoolbestuur loon inhoudt.

Heb je nog meer vragen? Ga naar deze link waar je meer algemene en juridische vragen vindt over de staking.