Strijd mee voor een betere cao!
Strijd mee voor een betere cao!

Beeld: algemene onderwijsbond

Vandaag actiedag voortgezet onderwijs – doe mee!

Vandaag gaan op zoveel mogelijk scholen de docenten en ondersteuners het gesprek aan, met elkaar en eventueel met hun schoolleiding, om te vertellen wat er echt speelt op de werkvloer. Doe jij ook mee voor een betere cao?

De aftrap voor het gesprek wordt gegeven tijdens een YouTube-livestream in dit bericht, van 14.00 tot 14.30 uur. Tijdens het gesprek kan een vragenlijst worden ingevuld, en die vragen bieden een opening voor het gesprek op school.

We houden de actie omdat er 300 miljoen euro structureel beschikbaar is vanuit het Onderwijsakkoord om de werkdruk te verlagen. De AOb wil dat geld graag gebruiken om elke docent en ondersteuner 60 keuze-uren per jaar te geven, die besteed kunnen worden aan werkverlichting en persoonlijke ontwikkeling. Ook zou er een maximum van 24 lesuren per week moeten worden ingesteld. Afspraken hierover zouden een plek moeten krijgen in de cao.

Gerommeld

De werkgevers willen de besteding van de 300 miljoen echter voor een groot gedeelte overlaten aan de teams, waardoor de kans groot is dat het geld verdwijnt in de lumpsum. Als we niet oppassen, wordt die 300 miljoen euro weg gerommeld en ziet het personeel er niets van terug in de vorm van een lagere werkdruk.

Dialoog

De werkgevers hebben aangegeven de ‘professionele dialoog’ in de scholen te willen versterken. Die handschoen pakken we graag op, vandaar dat we alle docenten en ondersteuners vragen om in gesprek te gaan met hun bestuurders en schoolleiding. Daag ze maar eens uit om écht met de werkvloer in gesprek te gaan, om te zien wat er leeft.

Heb je vragen over onze cao-inzet en de actie? Hier vind je de veelgestelde vragen.

Meer nieuws