Beeld: Typetank

Uitslag poll: leraren gaan staken, scholen dicht

Leraren in het primair onderwijs leggen op 12 december weer massaal het werk neer. Scholen zullen veelal dicht zijn.

Staak jij op 12 december? Dat vroeg de AOb haar volgers op Facebook. Er kwamen ruim 2500 reacties binnen. ‘Natuurlijk staken wij en gaat onze school dicht!’

De overgrote meerderheid van de stemmers, ruim tweeduizend mensen, vinkte het vakje ‘ja’ aan én gaf daarbij aan dat hun school gesloten is volgende week dinsdag. Iets meer dan honderd leraren en ander onderwijspersoneel gaven aan dat zij wel gaan staken, maar dat hun school openblijft.

Geen werkdag

Er zijn ook leraren voor wie de stakingsdag geen werkdag is. Bij bijna 250 mensen die meededen aan de poll is dit het geval. Zij sympathiseren wel met de actie. ‘Ik had wel gestaakt als ik die dag moest werken. Blijft raar’, zo reageert een leerkracht onder de poll. ‘Dat gevoel heb ik ook. Dat je eigenlijk geen staker bent, maar het wel wilt zijn’, zegt een kleuterdocent daarop.

Ook schoolleiders vulden de poll in: 63 directeuren en leidinggevenden stemden dat ze achter de staking staan en lieten weten dat ook hun schoolbestuur achter de actie staat.

Lange adem

De AOb heeft voor 12 december samen met de andere vakbonden opnieuw een staking uitgeroepen. Afgelopen dinsdag werd bekend dat minister Arie Slob (ChristenUnie) niet over de brug komt met de geëiste 1,4 miljard euro voor een beter salaris en een verlaging van de werkdruk. Eerder liet AOb-bestuurder Eugenie Stolk al weten dat een lange adem nodig is om de doelen te bereiken.

Alles wat je moet weten over de staking vind je via deze link.

Meer nieuws