Tuur Elzinga is gekozen als nieuwe voorzitter van de FNV. Hij won van Kitty Jong en volgt Han Busker als voorzitter op.
Tuur Elzinga is gekozen als nieuwe voorzitter van de FNV. Hij won van Kitty Jong en volgt Han Busker als voorzitter op.

Tuur Elzinga nieuwe voorman van de FNV

Tuur Elzinga staat de komende jaren aan het roer van de FNV. Iets meer dan de helft van de leden stemde voor hem als nieuwe voorzitter. “Samen gaan we aan de slag voor een socialer Nederland, want daar gaat het om”, zei Elzinga na zijn verkiezing.

In een livestream op de website van de FNV werd de nieuwe voorzitter bekendgemaakt. De leden hebben gesproken: 52,2 procent stemde op Elzinga die daarmee nipt wint van Kitty Jong die zich ook kandidaat had gesteld. In totaal brachten 120.425 leden hun stem uit. Het ledenparlement benoemde Elzinga vervolgens: 90 procent stemde voor hem als nieuwe baas van de FNV.

Alle AOb-leden konden ook van 4 februari tot en met 9 maart hun stem uitbrengen op hun favoriete kandidaat.

Verschillen

Elzinga, die eerder onderhandelde over het pensioenakkoord, wil zich de komende jaren inzetten voor meer vaste banen en investeringen in de vitale sectoren, zoals onderwijs en zorg. “Als de coronacrisis ons één ding heeft geleerd, is het dat er veel te veel onzekerheid is”, aldus Elzinga tijdens een livestream vanochtend. “Jongeren zijn hun baan verloren, de verschillen zijn groter geworden. Dat roepen wij al jaren en de Haagse partijen zien het ook. Nu moeten ze het gaan waarmaken. Samen moeten we ervoor zorgen dat ze naar ons gaan luisteren.”

Meer nieuws