Het zal nog tot 2041 duren voordat er onder hoogleraren een evenredige man-vrouwverdeling is bereikt.
Het zal nog tot 2041 duren voordat er onder hoogleraren een evenredige man-vrouwverdeling is bereikt.

beeld: Pixaba

Toename vrouwelijke hoogleraren stokt

Hoewel het aantal vrouwen aan de top van de wetenschap groeit, gaat het niet snel genoeg. Dat staat in de nieuwe 'Monitor vrouwelijke hoogleraren', die vandaag is gepresenteerd.

Het afgelopen jaar (2021) is het aandeel vrouwelijke hoogleraren met een procent toegenomen. Dat is de kleinste groei in de afgelopen vijf jaar, onderstreept het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) in de monitor.

“Het zal nog tot 2041 duren voordat er onder hoogleraren een evenredige man-vrouwverdeling zal zijn bereikt”, stelt het netwerk. “Dit is een jaar later ten opzichte van de prognose van vorig jaar.”

Salaris

Verder blijken vrouwen lager ingeschaald dan hun mannelijke collega’s: ze krijgen dus minder loon. Onder hoogleraren is dat verschil toegenomen. “Universiteiten handelen in strijd met de wetgeving gelijke behandeling, wanneer zij vrouwen voor gelijk werk niet gelijk belonen”, reageert AOb-sectorbestuurder Donald Pechler. Hij verwijst naar de ‘Handreiking gelijke beloning‘ van de Stichting van de Arbeid.

Vrouwelijke wetenschappers hebben ook vaker een tijdelijk contract dan hun mannelijke collega’s, blijkt uit de LNVH-monitor. Bij de universitair docenten is dat verschil het grootst: 4,4 procentpunt. Een glazen plafond is er tevens nog steeds. Met name de stap van universitair docent naar hoofddocent lijkt moeilijker voor vrouwen dan voor mannen. Het LNVH pleit voor nieuwe impulsprogramma’s en het ‘herpakken van de focus op de doorstroom van vrouwen’, staat in een persbericht.

Lichtpuntjes

Overigens zijn er ook een paar lichtpuntjes. Zo nam het percentage vrouwelijke universitair hoofddocenten aanzienlijk toe, aldus de monitor, en er zijn ook meer vrouwen in het academisch management.

Bij de academische ziekenhuizen is het aandeel vrouwelijke hoogleraren ook gestegen: van 28 procent in 2021 naar 29,7 procent in 2022. De onderlinge verschillen zijn aanzienlijk. Van de hoogleraren aan het Amsterdamse VUMC is 38 procent vrouw, tegen 24,2 procent bij het Erasmus Medisch Centrum.

Langere termijn

De universitaire personeelscijfers die het netwerk gebruikt, waren al eerder openbaar. Op de iets langere termijn lijkt het juist sneller te gaan met de toename van het aandeel vrouwelijke hoogleraren. De laatste tien jaar is het percentage vrouwelijke hoogleraren met 12 procentpunt toegenomen. In de tien jaar ervoor was dat 8 procentpunt.

Lees ook: ‘Strijden voor een hogere loonschaal‘ en

Betaling vrouwen in hoger onderwijs blijft achter

Meer nieuws