Algemeen

Tijdelijke loonsverhoging op achterstandsscholen is ‘Sloblossing’

De tijdelijke loonsverhoging voor leraren op achterstandsscholen lost niets op. Dat zegt bestuurder Thijs Roovers van de AOb. “Het is zoals we van deze minister gewend zijn: hij komt met een maatregel die een oplossing lijkt, maar het niet is. Een Sloblossing, noemen we dat inmiddels.”

Tekst Algemene Onderwijsbond - - 2 Minuten om te lezen

euro-geld

Beeld: Pixabay

De minister maakte vanochtend bekend dat docenten, schoolleiders en andere personeelsleden op scholen met veel achterstanden de komende twee jaar gemiddeld 8 procent extra loon krijgen. Deze tijdelijke loonsverhoging moet het werken op deze scholen aantrekkelijker maken.

Het geld voor de tijdelijke salaristoeslag, 375 miljoen euro, haalt minister Slob uit het Nationaal Programma Onderwijs. Hij wilde eerst dat de sociale partners dit in een cao of een convenant zouden vastleggen, maar de vakbonden AOb, AVS, CNVO, FvOv, FNV en de werkgeversorganisaties PO-raad en VO-raad gingen daar niet mee akkoord.

Als je op de ene school beter gaat belonen trek je leraren weg van een andere school - en die kinderen hebben óók recht op onderwijs

‘Er is sprake van een structureel vraagstuk dat om structurele investeringen vraagt’, schreven de bonden en de werkgevers al voor de zomer in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer. Dit leidde tot een forse clash met de minister.

Minister Arie Slob van Onderwijs heeft de maatregel nu zelf doorgedrukt. “Maar het lost de problemen niet op”, zegt AOb-bestuurder Thijs Roovers. ”In de eerste plaats is het incidenteel geld. En er is geen bank die je op basis van een tijdelijke, tweejarige toeslag een hogere hypotheek geeft.

Waterbed

Verder is er volgens Roovers sprake van een waterbed-effect. "Er is een enorm lerarentekort, en als je op de ene school beter gaat belonen trek je leraren weg van een andere school - voor wie dan niemand in de plaats komt. Terwijl de kinderen op die andere school ook recht hebben op onderwijs. Dus dit is wat wij tegenwoordig een ‘Sloblossing’ noemen: een tijdelijke oplossing die in feite niets oplost.”

Zwaktebod

De enige remedie tegen het lerarentekort op achterstandsscholen en andere scholen is volgens Roovers om de salarissen op alle scholen te verhogen. “Daar is extra, structureel geld voor nodig. Minister Slob wijst daarvoor nu naar het nieuwe kabinet, maar dat is een zwaktebod. Want hij heeft de afgelopen kabinetsperiode alle tijd gehad om zelf met structureel geld te komen en dat heeft hij niet gedaan.”

350 euro

Ruim dertienhonderd scholen zouden volgens Slob voor de tijdelijke loonsverhoging in aanmerking komen. Een leraar op een basisschool met veel achterstandsleerlingen krijgt er zo’n 350 euro bruto per maand bij, een leraar op een middelbare school zo’n 430 euro per maand. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het aantal leerlingen op de school en uiteraard van de aanstellingsomvang en de salarisschaal.

Meer lezen? Tijdelijk hoger salaris op achterstandsscholen lost tekorten niet op.