'De perfecte baan bij de perfecte club'
'De perfecte baan bij de perfecte club'

Foto: Fred van Diem

Thijs Roovers kandidaat voor dagelijks bestuur AOb

Een van de oud-topmannen van PO in Actie, Thijs Roovers, is kandidaat voor het dagelijks bestuur van de AOb. “Ik heb er ontzettend veel zin in en roep elke leraar op om lid van de AOb te worden.”

Wie had dat kunnen denken, in 2017? Toen Thijs Roovers en Jan van de Ven PO in Actie oprichten? Dat deze Thijs Roovers vijf jaar later, per 1 augustus 2021, waarschijnlijk zal toetreden tot het dagelijks bestuur van de AOb?

Want het schuurde in het begin even behoorlijk, tussen PO in Actie en de AOb. “PO in Actie kwam voort uit boosheid, onder andere over de lage salarissen in het basisonderwijs”, zegt Roovers. “Wij hoorden daar op onze scholen, aan de koffietafels, veel terechte klachten over. En wij waren boos dat die klachten niet werden opgepikt waar dat volgens ons zou moeten: aan de tafel van de bestaande vakbonden en de politiek.”

‘Alle partijen lopen met de meute mee, de enige die zijn verantwoordelijkheid neemt is de AOb’

PO in Actie en de AOb wisten elkaar al echter snel te vinden, en organiseerden samen diverse succesvolle stakingen. Waardoor de lage salarissen – en met name de salariskloof tussen leraren basisonderwijs en hun collega’s in het voortgezet onderwijs – inmiddels stevig op de agenda van de politiek staan.

Patroon

Roovers ging de AOb steeds meer waarderen. Hij besloot lid te worden toen de AOb verantwoordelijkheid nam na een ongelukkig afgesloten convenant, waartegen de leden te hoop liepen. “Ik begon een patroon te zien”, zegt Roovers nu. “Alle partijen lopen met de meute mee, want er stonden een heleboel handtekeningen onder dat convenant, maar de enige partij die zijn verantwoordelijkheid neemt is de AOb. Dat is ook de enige bond die echt open en eerlijk communiceert met zijn achterban.”

Prachtvak

In het boek Leraar, durf te claimen – hoe we samen ons prachtvak heroveren, schrijft Roovers (samen met Jan van de Ven) dan ook: Leraren, verenig je, en als je voor een vakbond kiest, kies dan voor de AOb. “Dat is de enige bond die er stáát.”

‘Dit is de enige baan waarvoor ik mijn klas – groep 7 op een Amsterdamse basisschool – zou opgeven’

Toen er onlangs een vacature in het dagelijks bestuur van de AOb ontstond, besloot Roovers zijn kans te grijpen. “Dit is de enige baan waarvoor ik mijn klas – groep 7 op de Amsterdamse basisschool Tijl Uilenspiegel – zou opgeven. En ik vind dat echt heel erg, maar zo’n kans als deze krijg je maar één keer.”

De Algemene vergadering van de AOb besluit op 18 juni over de benoeming van Roovers. Er zijn na een toetsingsprocedure geen andere kandidaten. Als de Algemene vergadering positief oordeelt, kan Roovers op 1 augustus beginnen in het dagelijks bestuur van de AOb.

Seconde

Dit dagelijks bestuur bestaat uit vijf personen en is onderdeel van het hoofdbestuur. Het hoofdbestuur verdeelt de taken onderling, waaronder de voorzittersrol. Acht Roovers zichzelf in de race voor die positie? “Ik heb daar serieus nog geen seconde over nagedacht. Ik zie het lidmaatschap van het dagelijks bestuur op zichzelf al als de perfecte baan bij de perfecte club. Ik neem een hele bak enthousiasme mee en heb er ontzettend veel zin in.”

Meer nieuws

Battle for brains

Internationalisering is een manier geworden om opleidingen in stand te houden. Tegelijkertijd delven Nederlandse studenten bij sommige studies het onderspit. Ondertussen draait de belastingbetaler voor... LEES VERDER