Op Valtentijnsdag reikt de AOb-jaarlijks de AcademieKus uit aan een academicus die zich heeft ingezet voor de academische vrijheid.
Op Valtentijnsdag reikt de AOb-jaarlijks de AcademieKus uit aan een academicus die zich heeft ingezet voor de academische vrijheid.

Beeld: Pixabay

Susanne Täuber wint AOb-prijs met inzet voor academische vrijheid

Susanne Täuber, expert op het gebied van gendergelijkheid en pestgedrag op universiteiten, is dit jaar de winnaar van de AcademieKus. De AOb-prijs wordt elk jaar op Valentijnsdag uitgereikt aan een academicus die zich op een bijzondere wijze heeft ingezet voor de wetenschap. Dit jaar staat de prijs in het teken van academische vrijheid.

Susanne Täuber publiceerde het afgelopen jaar over pestgedrag op universiteiten en de sociale onveiligheid en ondermijning van de academische vrijheid die daarvan het gevolg is. Volgens Richard de Boer, UvA-docent en medeorganisator van de verkiezing, heeft de jury bij de nominatie van Täuber en de keuze van een winnaar laten meewegen dat zij het pestgedrag niet alleen aan de orde stelt, maar ook probeert er iets aan te doen.
De jury was volgens De Boer onder de indruk van het verhaal ‘Professorale pestkoppen’, dat Täuber publiceerde in De Groene Amsterdammer over grensoverschrijdend gedrag in de wetenschap, samen met Yolande Jansen, Natalie Scholz en Remco Tuinier. De auteurs schrijven in het verhaal in De Groene dat het sociale veiligheidsbeleid dat universiteiten hebben ingericht, heeft geleid tot meer misstanden in de academische wereld.

Susanne Täuber pleit voor een veiligere en socialere universiteit

Als een voorbeeld van de actiegerichtheid van Täuber noemt De Boer haar voorstel om flex-contracten aan universiteiten aan te pakken, omdat die leiden tot onbedoelde machtsposities en hiërarchische structuren. Täuber pleit voor een veiligere en socialere universiteit die zich verzet tegen aanvallen op de academische vrijheid.
De andere twee genomineerden voor de AcademieKus waren Sarah de Lange van de Universiteit van Amsterdam en OccupyEUR. De Lange verdiende haar nominatie met haar inzet om de wetenschap veiliger te maken naar buiten toe en haar inspanningen voor het opzetten van een meldpunt voor bedreigde wetenschappers. OccupyEUR was genomineerd, omdat deze groep studenten sinds vorig jaar de samenwerking tussen universiteiten en milieuvervuilers op de agenda heeft gezet door bezetting van de Rotterdamse Erasmus Universiteit.

De AOb organiseert 15 maart, 19.30-20.30 uur, een webinar over de AcademieKus: ‘Hoe gaan we om met grensoverschrijdend gedrag in de wetenschap?’ Aanmelden kan via de agenda. 

Meer nieuws

Flex zit privéleven in de weg

Tijdelijke contracten in het universitair onderwijs hebben grote invloed op het privéleven van docenten en onderzoekers. “Omdat mijn baan onzeker was, kon ik voor mijn... LEES VERDER