Beeld: Pixabay

Studenten nog lang niet terug in collegezaal

Zowel hbo-instellingen als universiteiten bereiden zich voor op het 'corona-collegejaar' 2020-2021. Ze gaan ervan uit dat ook na de zomer de anderhalve meter-regel geldt. Hierdoor kunnen in de meeste gebouwen maar 20 tot 30 procent van de studenten terecht.

De Universiteit Leiden gaf vorige week als eerste aan dat haar onderwijs tot februari 2021 ‘grotendeels online’ zal plaatsvinden. Woordvoerder Caroline van Overbeeke: “Ik wil graag benadrukken dat we met onze plannen voor het nieuwe collegejaar niet afwijken van de andere universiteiten. We kunnen en mogen gewoon nog niet zoveel. Bij de huidige RIVM-regels wordt het ook bij ons hybride onderwijs. Dat betekent een mengvorm van afstandsonderwijs en op locatie.”

‘Bij de huidige RIVM-regels wordt het hybride onderwijs’

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) maakte een informatiecampagne onder de titel ‘On campus als het kan, online omdat het kan’. Inmiddels laten ook verschillende hogescholen hun personeel weten wat grofweg te verwachten na de zomer. “Bij Inholland is het idee dat met de anderhalve meter regel maar 15 procent van de gewone aantallen studenten in de gebouwen passen.” vertelt Auke van Nie, docent bij de lerarenopleidingen van Inholland. “Mijn eigen conclusie is dat grote delen van het onderwijs online moeten blijven.”

Taco Graafsma geeft les op de Saxion Hogeschool in Deventer en zegt: “Het gerucht gaat dat onderwijs bij ons vanaf september 70 procent online en 30 procent in de gebouwen plaats gaat vinden. Vanaf januari 2021 zou dat dan fiftyfifty moeten worden. Dit zijn signalen, als het goed is horen we snel meer.”

’70 procent van het onderwijs blijft online’

Volgens AOb bestuurder Douwe van der Zweep staan de hogescholen en universiteiten voor grote uitdagingen. “Op de basisscholen mogen de kinderen gewoon dicht op elkaar, maar bij op hogescholen en universiteiten moet vooralsnog tussen alle personen die anderhalve meter worden gerealiseerd. Dan kom je vaak uit op een bezettingsgraad van 20 tot hooguit 30 procent.”

Eerstejaars

Zowel de universiteiten als de hbo’s werken aan protocollen waarbij bepaalde groepen studenten straks als eerste weer welkom zijn. Denk aan studenten die bepaalde praktijkvakken volgen waar geen online alternatief voor is, aan kleine werkgroepen of aan de nieuwe eerstejaars die per september instromen.

Ook voor toetsen kan het zinvol zijn om naar school of naar de campus te komen. Het Noordhollands Dagblad schrijft vandaag dat er steeds meer weerstand is tegen ‘online surveillance’. Een oproep aan de Universiteit Leiden om te stoppen met het testen van anti-spiek-software is bijna vijfhonderd keer ondertekend.

Noodmaatregelen

Van der Zweep van de AOb benadrukt dat de plannen voor volgend collegejaar gebaseerd zijn op de huidige noodmaatregelen. “Het staat buiten kijf dat we nu moeten roeien met de riemen die we hebben. Maar voor een fundamentele discussie over lessons learned of de toekomst van onderwijs aan hogescholen of universiteiten, is het veel te vroeg. Daarvoor zijn onze leden ook veel te druk met de huidige situatie.”

Vandaag sloot de AOb een voorlopig cao-akkoord voor personeel aan de universiteiten. Lees hier wat dit akkoord inhoudt.

 

 

 

 

 

Meer nieuws