WO&O

Studenten eisen betere maatregelen sociale veiligheid RUG

Zo’n vijftig studenten hebben afgelopen woensdag de trap van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) bezet omdat zij willen dat de universiteit zorgt voor een betere sociale veiligheid. Gisteren publiceerde de RUG samen met de studenten een gezamenlijk statement.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad en Karen Hagen - redactie Onderwijsblad / Hoger Onderwijspersbureau (HOP) - - 2 Minuten om te lezen

rug

Beeld: Typetank

De spandoeken spreken voor zich: ‘Silence=violence’ en No more silencing, AmINext? Op een filmpje van UKrant.nl, het onafhankelijke nieuwsplatform van de RUG, is te zien hoe de statige trap met rode loper bezet wordt door zo’n vijftig ‘Bezorgde Studenten’. Ze hekelen de manier waarop de universiteit omgaat met de sociale veiligheid en met kritische wetenschappers, zoals universitair hoofddocent Susanne Täuber die onlangs werd ontslagen. Zij had zich in publicaties kritisch uitgelaten over de universiteit en ziet dat als een aanleiding voor haar ontslag.

Petitie

Ook online protesteerden sympathisanten met de hashtag #AmINext tegen het ontslag van de klokkenluider. Ze zamelden ruim 21 duizend euro in om haar juridische kosten te dekken. Bijna 4.000 medestanders tekenden bovendien een petitie waarin staat dat de universiteit haar weer aan het werk moet zetten. En medewerkers van het Centre for Gender Studies van de Letterenfaculteit stelden dat daar een passende vacature voor haar was, maar dat werd door de universiteit weersproken.

Tegen het Dagblad van het Noorden zeiden de actievoerders die zichzelf 'Bezorgde Studenten' noemen dat ze niet met naam in de krant willen. Ze weten niet wat de consequenties zijn. Wel lieten ze aan de krant weten dat ze het niet eens zijn met hoe de universiteit klachten van intimidatie en sociale ongelijkheid aanpakt. Dat moet anders.

Statement

De actie is woensdag beëindigd omdat het college van bestuur beloofde in gesprek te gaan met de studenten. Gisteren verscheen er een gezamenlijk statement online op de website van RUG, waarin beide partijen stellen dat een ‘sociaal veilige universiteit voor studenten en medewerkers altijd centraal staat binnen de academische gemeenschap.’

De universiteit legt uit wat er op dit moment al gebeurt om de sociale veiligheid te verbeteren, zo staat bijvoorbeeld in het statement dat de universiteit de academische vrijheid en kritische resultaten van onderzoek respecteert.

Verder hebben veel medewerkers al een speciale training gekregen die helpt hoe je kunt ingrijpen bij grensoverschrijdend gedrag. Een nieuwe afspraak is ook een pagina op de site waar snel te vinden is bij wie je terecht kunt als je te maken hebt met onveilige situaties. Ook de klachtenbehandeling moet gericht zijn op de belevingswereld van het slachtoffer.

Over drie weken zitten de studenten weer met de bestuurders.